Logo Universiteit Utrecht

YOUth

Welkom bij YOUth!

YOUth Kind & Tiener volgt kinderen vanaf een leeftijd van 8, 9 en 10 jaar oud. Wij werken samen met basisscholen in de regio Utrecht. Steunen jullie YOUth, dan draagt je school bij aan wetenschappelijke kennis over kinderen en hun gedrag. Hiermee kunnen we in de toekomst hopelijk een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen – ook in het onderwijs!

De Malelande uit Amersfoort sloot zich als eerste school aan bij YOUth

Via deze link kun je bekijken welke scholen in de provincie Utrecht YOUth allemaal steunen!

 

Wat kan mijn school doen?

Help ons ouders en leerlingen informeren over YOUth! Hoe?

  • Via een stukje in jullie nieuwsbrief
  • Via een bericht aan ouders met kinderen van 8, 9 of 10 jaar oud
  • Onze contactpersoon komt in de klas vertellen over YOUth (alleen als ouders vooraf geïnformeerd zijn over haar komst)
  • We organiseren samen een informatieavond over YOUth
  • Wij delen flyers voor ouders en kinderen uit op school
  • Andere ideeën? We overleggen graag.

Suzanne ’t Hart is onze coördinator basisonderwijs. Zij bepaalt samen met jullie welke aanpak het beste past bij jullie school.

Wat betekent meedoen voor kinderen, ouders en leerkrachten?

Kinderen komen in totaal 3 keer naar het KinderKennisCentrum in Utrecht voor een onderzoeksdag. Wij volgen deelnemers tot ze ongeveer 16 jaar oud zijn. Deelname aan YOUth is en blijft vrijwillig: bij ieder onderdeel kunnen ouders en kinderen besluiten of ze wel of niet meedoen.

Wat kunnen wij bieden?

Het Wetenschapsknooppunt van de Universiteit Utrecht ontwikkelde samen met YOUth twee lesbrieven voor groep 5 tot en met 8 van het basisonderwijs waarmee leerkrachten zelf aan de slag kunnen met onderzoekend leren. Eén lesbrief gaat over gedragswetenschap, de andere over emotieherkenning (gebaseerd op het werk van YOUth-onderzoeker Carlijn van den Boomen). Deze lessen zijn voor YOUth-scholen gratis te downloaden via het Wetenschapsknooppunt.

Maarten Reichwein van het Wetenschapsknooppunt: ‘De lessen zijn al uitgeprobeerd in de klas: we hebben dus bewijs dat kinderen en leerkrachten er goed mee kunnen werken. Daarbij is de inhoud gebaseerd op bestaand, actueel wetenschappelijk onderzoek. Uiteindelijk moeten er ook lesbrieven op basis van andere onderzoeken komen, zodat wetenschap in de klas steeds toegankelijker wordt voor basisscholen.’

YOUth-onderzoekers Carlijn van den Boomen, Nicolette Munsters en Rianne van Rooijen vertelden vorig schooljaar in basisschoolklassen over hun onderzoek. Hoe dat ging lees je hier.

Waarom doen scholen mee?

Benieuwd naar de beweegredenen van scholen om mee te werken aan het YOUth-onderzoek? In onderstaande video ontdek je de motivatie van leerkrachten van Montessorischool ‘t Ronde uit Leusden en de Fabritiusschool uit Hilversum.

Meer weten?

Alle informatie over YOUth vind je op deze website. Kijk ook eens bij de veelgestelde vragen, maak kennis met onze contactpersoon Suzanne ‘t Hart, of neem contact met ons op.

We verwelkomen jullie school graag bij YOUth!

 

Lees ook