Logo Universiteit Utrecht

YOUth

Scholen

Welkom bij YOUth!

YOUth Kind & Tiener volgt kinderen vanaf een leeftijd van 8, 9 en 10 jaar oud. Wij werken samen met basisscholen in de regio Utrecht. Steunen jullie YOUth, dan draagt je school bij aan wetenschappelijke kennis over kinderen en hun gedrag. Hiermee kunnen we in de toekomst hopelijk een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen – ook in het onderwijs!

De Malelande uit Amersfoort sloot zich als eerste school aan bij YOUth

Op de kaart hierboven zie je welke scholen YOUth nog meer steunen. Klik op de bolletjes om de naam en het logo van de scholen te zien.

Wat kan mijn school doen?

Help ons ouders en leerlingen informeren over YOUth! Hoe?

  • Via een stukje in jullie nieuwsbrief
  • Via een bericht aan ouders met kinderen van 8, 9 of 10 jaar oud
  • Onze contactpersoon komt in de klas vertellen over YOUth (alleen als ouders vooraf geïnformeerd zijn over haar komst)
  • We organiseren samen een informatieavond over YOUth
  • Wij delen flyers voor ouders en kinderen uit op school
  • Andere ideeën? We overleggen graag.

Suzanne ’t Hart is onze coördinator basisonderwijs. Zij bepaalt samen met jullie welke aanpak het beste past bij jullie school.

Kinderen op school

Wat betekent meedoen voor kinderen, ouders en leerkrachten?

Kinderen komen in totaal 3 keer naar het KinderKennisCentrum in Utrecht voor een onderzoeksdag. Wij volgen deelnemers tot ze ongeveer 16 jaar oud zijn. Deelname aan YOUth is en blijft vrijwillig: bij ieder onderdeel kunnen ouders en kinderen besluiten of ze wel of niet meedoen.

Als leerkracht investeer je tijd. We informeren samen ouders en kinderen over YOUth. Verder vragen we leerkrachten vragenlijsten in te vullen over leerlingen die meedoen aan YOUth. Dit kost ongeveer 1 tot 1,5 uur per kind. Wij verwerken alle gegevens anoniem.

Wat kunnen wij bieden?

Als tegenprestatie kunnen wij bijvoorbeeld een wetenschap- en techniekles verzorgen op school. Zo creëren we meteen tijd voor de leerkracht om vragenlijsten in te vullen.

Het Wetenschapsknooppunt van de Universiteit Utrecht ontwikkelde samen met YOUth twee lesbrieven voor groep 5 tot en met 8 van het basisonderwijs waarmee leerkrachten zelf aan de slag kunnen met onderzoekend leren. Eén lesbrief gaat over gedragswetenschap, de andere over emotieherkenning (gebaseerd op het werk van YOUth-onderzoeker Carlijn van den Boomen).

Maarten Reichwein van het Wetenschapsknooppunt: ‘De lessen zijn al uitgeprobeerd in de klas: we hebben dus bewijs dat kinderen en leerkrachten er goed mee kunnen werken. Daarbij is de inhoud gebaseerd op bestaand, actueel wetenschappelijk onderzoek. Uiteindelijk moeten er ook lesbrieven op basis van andere onderzoeken komen, zodat wetenschap in de klas steeds toegankelijker wordt voor basisscholen.’

YOUth-onderzoekers Carlijn van den Boomen, Nicolette Munsters en Rianne van Rooijen vertelden vorig schooljaar in basisschoolklassen over hun onderzoek. Hoe dat ging lees je hier.

Meer weten?

Alle informatie over YOUth vind je op deze website. Kijk ook eens bij de veelgestelde vragen, maak kennis met onze contactpersoon Suzanne ‘t Hart, of neem contact met ons op.

We verwelkomen jullie school graag bij YOUth!

 

Lees ook