YOUth

Wat is YOUth?

YOUth is een groot, langlopend onderzoek dat kinderen volgt van zwangerschap tot volwassenheid. Het is een initiatief van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht. Het resultaat: een grote dataset, waarmee onderzoekers in de toekomst allerlei vragen over kinderontwikkeling kunnen beantwoorden.

Wat onderzoekt YOUth?

In de Nederlandse samenleving leef je met familie, vrienden, buren, collega’s, werkgevers en klanten. Met elkaar overweg kunnen is belangrijk, net als je emoties kunnen beheersen. Kinderen moeten dit al snel leren, anders gaat het niet goed.

Hoe een kind zich ontwikkelt, hangt voor een groot deel af van de genen die het heeft gekregen en de omstandigheden waarin het opgroeit. Maar hoe komt het dat er grote verschillen zijn hóe en óf je op latere leeftijd bepaald gedrag ontwikkelt? Welk rol spelen bijvoorbeeld opvoeding, erfelijkheid, omgeving en contact met leeftijdsgenoten. En welke rol speelt de hersenontwikkeling daarbij?

Het onderzoek begint al bij de zwangerschap en volgt kinderen langere tijd. De hersenen worden onderzocht. Maar ook het gedrag. Bijvoorbeeld hoe ouder en kind reageren tijdens spelletjes of als zij een gesprek voeren. En er wordt bloed, wangslijm en haar onderzocht, er worden vragen gesteld en oogbewegingen gevolgd.

Youth of Utrecht (YOUth) gaat over twee jeugdgroepen in de provincie Utrecht:

1. Bij YOUth Baby & Kind volgen we kinderen al vanaf tijdens de zwangerschap
2. YOUth Kind & Tiener  doen kinderen mee vanaf de leeftijd van 8, 9 of 10 jaar.

We zoeken geen nieuwe deelnemers meer, je kan je dus niet meer aanmelden voor het YOUth-onderzoek.