YOUth

Achtergrondinformatie YOUth

Om onderzoeksresultaten en hun maatschappelijke impact sneller en beter te realiseren, heeft de Universiteit Utrecht in 2017 gekozen om te werken aan  Open Science. Via Open Science wordt wetenschappelijk onderzoek toegankelijker gemaakt voor andere wetenschappers en voor de maatschappij. Samenwerken en kennis uitwisselen staan hierbij centraal. Het doel is om de kwaliteit en impact van wetenschappelijk onderzoek te vergroten. Het YOUth-onderzoek is een voorloper als het gaat om deze ontwikkeling naar open wetenschap. Dat betekent dat we jou als deelnemer zo open en volledig mogelijk informeren.

Wat wordt met YOUth-data onderzocht?

De data die worden verzameld via het YOUth-onderzoek kunnen door wetenschappers gebruikt worden voor onderzoek. Voorwaarde is wel dat de onderzoeksvraag past bij YOUth:  Wat beïnvloedt de ontwikkeling van het gedrag? Welke rol spelen bijvoorbeeld opvoeding, erfelijkheid, omgeving en contact met leeftijdsgenoten? En welke rol speelt de hersenontwikkeling daarbij? 

Om je als deelnemer inzicht te geven waarvoor je data gebruikt worden, vind je alle goedgekeurde data-aanvragen op de website van de Universiteit Utrecht.  Houd er wel rekening mee dat deze informatie alleen in het Engels beschikbaar is.

Wil je weten hoe en met wie we de YOUth-data delen? Lees dan deze blog van hoofdonderzoek Chantal Kemner.

Onderzoek met YOUth-data

De bevindingen uit onderzoek met YOUth-data worden gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften. Alle wetenschappelijke publicaties die met YOUth-data zijn gepubliceerd vind je op de website van de Universiteit Utrecht.

Meer informatie

Mocht je meer informatie willen lezen over het YOUth-onderzoek? Op de website van de Universiteit Utrecht over YOUth vind je informatie over welke data er verzameld worden bij YOUth, hoeveel data al verzameld zijn en hoe we via YOUth verder nog werken aan Open Science. De informatie is bedoeld voor wetenschappers binnen en buiten de Universiteit Utrecht en daarom (alleen) in het Engels beschikbaar.