Logo Universiteit Utrecht

YOUth

YOUth Baby & Kind

De hersenontwikkeling van je baby begint al tijdens de zwangerschap. YOUth Baby & Kind volgt 3.000 baby’s van voor hun geboorte tot ze ongeveer zes jaar oud zijn. Ben je minder dan 19 weken zwanger en woon je in de provincie Utrecht? Vraag dan vrijblijvend ons informatiepakket aan!


In dit filmpje zie je hoe het onderzoek eruitziet.

Bijdrage aan de wetenschap

Meedoen aan YOUth levert geen persoonlijk voordeel op, maar jullie dragen wel bij aan wetenschappelijke kennis. Dankzij jullie leren onderzoekers meer over hoe de hersenen en het gedrag van opgroeiende kinderen zich ontwikkelen. De uitkomsten kunnen we goed gebruiken in de toekomst. Bijvoorbeeld om zorg en onderwijs te verbeteren, of om te voorkomen dat jongeren in moeilijkheden raken.

Wat betekent meedoen voor mij en mijn kind?

We nodigen je in totaal zes keer uit in het KinderKennisCentrum. Twee keer tijdens de zwangerschap en vier keer samen met je kind, op verschillende momenten in zijn of haar ontwikkeling.

Tijdens de zwangerschap

Rond de 2echo icoon 20e en 30e week van je zwangerschap kom je bij ons langs voor een 3D-echo (de leukste foto’s krijg je mee naar huis). We nemen ook wat bloed, wangslijmvlies en een plukje hoofdhaar af bij jou en je partner (je kunt ook meedoen als je dit niet wilt). Uit dit lichaamsmateriaal kunnen onderzoekers veel leren, bijvoorbeeld over erfelijke eigenschappen, hormonen en afweerstoffen. Lees hier hoe wij lichaamsmateriaal afnemen.  Na elke echo vul je thuis vragenlijsten in.

Samen met je kind

Na de geboorte volgen wij de ontwikkeling van je kind tot hij of zij ongeveer zes jaar is. In totaal nodigen we jullie in deze periode vier keer uit in het KinderKennisCentrum. We willen zo goed mogelijk onderzoeken hoe kinderen zich ontwikkelen terwijl ze opgroeien. Daarom zien we jullie graag een paar keer terug. Dit blijft altijd vrijwillig: je kunt bij elke ronde aangeven of je wel of niet meedoet. Als je wilt stoppen kan dat altijd, ook tijdens de onderzoeksdag.

Iedere onderzoeksdag bestaat uit dezelfde onderdelen:

EEG-Meting
Met een EEG-meting bekijken wij de hersenactiviteit van je kindje terwijl hij of zij naar filmpjes en plaatjes kijkt.

 


Eyetracking
We meten het kijkgedrag van je kind met een speciale eyetracking-computer: deze registreert oogbewegingen terwijl je zoon of dochter naar filmpjes en plaatjes op het scherm kijkt.

 

Gedragsobservatie
Wij bekijken het gedrag van je kind terwijl jullie samen verschillende soorten speelgoed ontdekken. Van deze spelsituatie maken wij een filmopname.

Lichaamsmateriaal 
Bij iedere onderzoeksronde nemen wij wangslijmvlies af bij je kind. Indien mogelijk knippen we een plukje haar af. Lees meer over hoe wij lichaamsmateriaal afnemen.

Vragenlijsten
Beide ouders vullen bij elke ronde online vragenlijsten in. Dit kan op je gemak thuis, of op de onderzoeksdag tijdens een pauzemoment doen. De vragenlijsten gaan onder andere over algemene informatie van de ouders, het verloop van de zwangerschap en de bevalling, de taal- en gedragsontwikkeling van het kind, de leefstijl en het welzijn van de ouder(s) en het kind.

 

tijdlijn eerste cohort

Waar moet je rekening mee houden?

Per bezoek zijn we ongeveer 2 uur bezig met de verschillende metingen, maar in de praktijk breng je iedere keer met je kind een halve tot een hele dag in het KinderKennisCentrum door. Er is genoeg tijd voor voeden, spelen en slapen. Wij verstoren jullie dagelijkse routine zo min mogelijk en houden samen goed in de gaten of het tijd is voor een rustmoment. Ook kun je op elk moment aangeven dat je wilt stoppen met het onderzoek. Naast de onderzoeksdagen ben je tijd kwijt aan de online vragenlijsten.

Toestemming

Voor ieder onderzoeksmoment teken je (en indien van toepassing de andere ouder of voogd) toestemmingsformulieren voor jezelf en je kind. De ondertekende formulieren neem je mee naar de onderzoeksdag. Lees hier waar je als deelnemer van YOUth toestemming voor geeft.

Wat gebeurt er als we iets ontdekken?

YOUth is een wetenschappelijk onderzoek, en geen screening op ontwikkelingsachterstanden of ziekten. Het kan toch gebeuren dat we bij toeval iets ontdekken.  Lees hier hoe we omgaan met dat soort toevallige ontdekkingen.

Lees ook