YOUth

Nieuwsberichten

Doorstart van het YOUth-onderzoek

Vorig jaar stopte de Zwaartekracht-subsidie voor YOUth, en daarmee de dataverzameling van het cohortonderzoek. Chantal Kemner hoogleraar Biologische Ontwikkelingspsychologie en wetenschappelijk directeur van YOUth, liet het er niet bij zitten. Ze vergaarde funding waarmee YOUth tóch weer een  vragenlijstonderzoek kan opstarten. Neurowetenschapper Elise Turk is de nieuwe uitvoerend directeur en vertelt hoe het gaat met YOUth.

Toen afgelopen najaar de subsidie eindigde, werd het stil in de onderzoeksruimtes in het UMC Utrecht. Heel jammer, want YOUth volgde jarenlang de hersen- en gedragsontwikkeling van een grote groep kinderen en dat leverde veel unieke data op.

𝗞𝗶𝗻𝗱𝗲𝗿𝗲𝗻 𝗯𝗹𝗶𝗷𝘃𝗲𝗻 𝘃𝗼𝗹𝗴𝗲𝗻
Het belangrijkste was: zo snel mogelijk weer nieuwe data verzamelen over de YOUth-kinderen, zodat er geen gaten in het cohortonderzoek zouden vallen. Maar Chantal en Elise hadden een aantal hordes te nemen.
1. De voormalige YOUth-medewerkers werken ondertussen ergens anders.
2. De nieuwe subsidiepotjes zijn bescheiden.
3: Het UMC Utrecht wordt verbouwd, waardoor het YOUth-onderzoek geen onderzoekslocatie heeft.

Allemaal redenen om te beginnen met een schriftelijk vragenlijstonderzoek. Elise: “We hebben een groep kinderen die we sinds de zwangerschap en in het eerste jaar na hun geboorte op meerdere momenten hebben gevolgd. Die zagen we altijd terug als ze drie en zes jaar waren, maar die meetmomenten hebben we met een deel van de kinderen gemist. Over hen willen we graag informatie. Hoe gaat het nu met ze? En met de ouders? Hun hersenen kunnen we niet onderzoeken, maar de gedragsontwikkeling kunnen we wel volgen met vragenlijsten. Juist op deze leeftijd worden de eerste tekenen van (latere) problematiek duidelijk, bijvoorbeeld van ADHD of autisme.”

𝗕𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗲𝘁 𝗱𝗲𝗲𝗹𝗻𝗲𝗺𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗴𝗲𝘇𝗶𝗻𝗻𝗲𝗻
Voor de ouders en kinderen zelf is een vragenlijst invullen natuurlijk minder interessant dan af en toe een uitje naar het Kinderkenniscentrum. Elise: “Maar YOUth heeft met veel gezinnen al jaren een heel warme band, dus we hopen dat ze meedoen. Als we deze kinderen nu weer volgen, vergroot dat de waarde van de dataset enorm.” Voorlopig gaat het om circa 700 kinderen die na de zomer een brief krijgen.

𝗪𝗮𝗮𝗿𝗱𝗲𝘃𝗼𝗹𝗹𝗲 𝗱𝗮𝘁𝗮
Wat de afgelopen maanden in ieder geval niet stagneerde: de belangstelling voor de YOUth-data. “Onze data worden heel veel gebruikt, door UU-onderzoekers en van buitenaf, zelfs aanvragen uit het buitenland. Dat is heel erg leuk en uniek; al die eerdere metingen werpen nu echt hun vruchten af.”