YOUth

Professor Bovenkamer geeft antwoord

Waarom prikken jullie bloed?

We willen bij YOUth onderzoeken hoe jij in elkaar zit en hoe je je ontwikkelt als je groter wordt. Daarvoor hebben we ook een beetje van jouw bloed nodig. Je bloed en de stoffen in je bloed vertellen ons namelijk een heleboel over wie jij bent.

Prof Bovenkamer loepBloed bevat bijvoorbeeld DNA, dat zijn de genen die je erft van je vader en moeder. Die genen bepalen heel veel van je eigenschappen: de kleur van je ogen, hoe lang je bent en wat je lekker vindt om te eten bijvoorbeeld. Bekijk ook eens deze aflevering van De Buitendienst over DNA.

In je bloed zitten ook hormonen. Dit zijn stofjes die veel invloed hebben op hoe je hersenen zich ontwikkelen. Vooral tijdens de puberteit worden ze heel belangrijk.

En uit je bloed kunnen onderzoekers dingen te weten komen over jouw afweersysteem. Hoe reageert jouw lichaam als er een virus of een bacterie binnenkomt? En hoe gevoelig ben je voor ziektes, zoals astma of reuma?

Dit is al heel wat, maar er is nog veel meer dat we kunnen meten in je bloed. Dat prikje is voor jou dus misschien een beetje vervelend, maar heel belangrijk voor ons onderzoek: we leren er veel van over jou en andere kinderen!

 

Prof Bovenkamer tekstwolk

 

 

Heb je ook een vraag voor mij? Kom maar op! Je kunt hem stellen tijdens de onderzoeksdag of via Facebook!

Prof Bovenkamer hoofd

Bekijk meer vragen en antwoorden.