YOUth

Veelgestelde vragen door kinderen

 

Veelgestelde vragen

 

Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen door kinderen over YOUth. Staat het antwoord op je vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op. We geven je graag alsnog antwoord!

 

 

Om antwoord te geven op deze vraag hebben wij een handige foto-strip gemaakt! Die staat in deze folder. Er zijn ook twee video’s die je kan bekijken: Onderzoeksdag Kind & Tiener, en Onderzoeksdag van een YOUth-deelnemer.

Helaas zoeken we voor  YOUth Kind & Tiener geen nieuwe deelnemers. Wil je toch meedoen aan onderzoek? Kijk dan op de website Doe mee aan onderzoek! van Universiteit Utrecht.

Ben je al deelnemer bij YOUth? Dan ontvang je vanzelf een uitnodiging voor de volgende meetdag. Je wordt elke 3 jaar uitgenodigd.

Als je een onderdeel liever niet doet, kan je nog steeds meedoen aan YOUth. Sommige kinderen vinden het bloedprikken eng en slaan dat onderdeel over.

Wist je dat je altijd mag stoppen? Ook tijdens de onderzoeksdag

YOUth is een longitudinaal onderzoek. Dat betekent dat ons onderzoek meerdere jaren duurt. Daarom vragen we alle deelnemers 3 keer naar ons toe te komen voor een onderzoeksdag.  Elke 3 jaar wordt je opnieuw uitgenodigd We volgen deelnemers dus 9 jaar. Lang hè?

Wij willen graag weten hoe jij verandert terwijl je opgroeit. Maar dat betekent niet dat je vader of moeder lekker kan gaan chillen tijdens de onderzoeksdag. Eén van de onderzoeken die we doen, noemen we de ‘ouder-kind interactie’. Jullie voeren dan een gesprek aan de hand van opdrachten. Wij maken een filmopname zodat onderzoekers jullie kunnen observeren. Maar waarom doen we dat?

Het onderzoek gaat toch over kinderen en niet over hun ouders?!

Door jou en je vader of moeder te observeren, krijgen we een goed beeld van hoe jullie met elkaar omgaan. Hoe overleggen jullie met elkaar? Wat zeggen jullie tegen elkaar en hoe doen jullie dat? Hoe jullie met elkaar omgaan, bepaalt voor een groot deel hoe jij verandert terwijl je ouder wordt.

Belangrijkste personen in je leven

Je ouders hebben een hele grote invloed op jou. Als je nog klein bent, zijn je ouders de belangrijkste personen in je leven. Ze leren je namelijk gigantisch veel! Zo leren je ouders je wat goed of slecht gedrag is. Bijvoorbeeld door je dingen uit te leggen, afspraken met je te maken, je te belonen of door straf te geven. Als tiener krijgen je vrienden steeds meer invloed op jou. Maar dat betekent niet dat je ouders dan niet belangrijk meer zijn. Juist daarom kijkt YOUth daar heel goed naar.

 

Het formulier, dat je moet tekenen voordat je mag meedoen aan het onderzoek, is het toestemmingsformulier. Dit is een belangrijk formulier, omdat je hiermee aangeeft dat je begrijpt wat het onderzoek is, en dat wij het onderzoek bij jou mogen doen.

Als je naar de onderzoeksdag komt, neem je het formulier mee met een handtekening erop. Zonder getekend formulier mogen wij niet starten met het onderzoek. We moeten jullie dan helaas weer naar huis sturen.

Moeten mijn ouders ook een handtekening zetten?

Dat hangt ervan af. Als je ouder bent dan 16, kan je zelf een handtekening zetten en hoeven je ouders dat niet te doen. Als je tussen de 12 en 16 bent, zetten jullie allemaal je handtekening. Via deze link kun je het toestemmingsformulier bekijken dat je dan moet tekenen. Als je 11 bent of jonger, zetten alleen je ouders een handtekening. Natuurlijk wel nadat ze aan jou hebben gevraagd of je het met ze eens bent!

We willen bij YOUth onderzoeken hoe jij in elkaar zit en hoe je je ontwikkelt als je groter wordt. Daarvoor hebben we ook een beetje van jouw bloed nodig. Je bloed en de stoffen in je bloed vertellen ons namelijk een heleboel over wie jij bent.

Wat zit er in bloed?

Bloed bevat bijvoorbeeld DNA, dat zijn de genen die je erft van je vader en moeder. Die genen bepalen heel veel van je eigenschappen: de kleur van je ogen, hoe lang je bent en wat je lekker vindt om te eten bijvoorbeeld. Bekijk ook eens deze aflevering van Klokhuis over erfelijkheid.

In je bloed zitten ook hormonen. Dit zijn stofjes die veel invloed hebben op hoe je hersenen zich ontwikkelen. Vooral tijdens de puberteit worden ze heel belangrijk.

En uit je bloed kunnen onderzoekers dingen te weten komen over jouw afweersysteem. Hoe reageert jouw lichaam als er een virus of een bacterie binnenkomt? En hoe gevoelig ben je voor ziektes, zoals astma of reuma?

Doet het prikken pijn?

Naast wat hierboven geschreven staat, is er nog veel meer dat we kunnen meten in je bloed. Dat prikje is voor jou dus misschien een beetje vervelend, maar heel belangrijk voor ons onderzoek: we leren er veel van over jou en andere kinderen! Bloedprikken doet helaas een beetje pijn. Gelukkig hebben de onderzoekers bij YOUth verdovingsspray, daardoor voel je de prik minder. En als je het écht niet fijn vind om bloed te prikken, dan hoeft dat niet! Je kunt dit onderdeel overslaan.

Bij YOUth volgen we je ontwikkeling. Dat betekent dat we bekijken hoe je verandert terwijl je opgroeit. We willen weten hoe het met je gaat en wat je allemaal kan. Denk maar eens na over je eigen ontwikkeling. Wat komt er allemaal in je op? Vast een heleboel! Daarom stellen we heel veel vragen.

Eigenlijk juist best kort

We vragen naar belangrijke onderwerpen, zoals je gevoelens en hoe je omgaat met anderen. Maar we stellen ook vragen over je verstand en je motoriek. Je motoriek is hoe je je beweegt en of jouw lichaam goed werkt. Al die onderwerpen bij elkaar vertellen ons iets over jouw ontwikkeling. De vragenlijsten zijn dus eigenlijk juist best kort, als je bedenkt  wat er allemaal komt kijken bij hoe je in elkaar zit en opgroeit.

Een onderwerp op verschillende manieren uitpluizen

Waarom onderzoeken we al die onderwerpen niet met een testje in het lab ofzo, als je toch al in het KinderKennisCentrum bent? Nou, soms doen we dat al. Het is namelijk super interessant om hetzelfde onderwerp op verschillende manieren uit te pluizen. Als we bijvoorbeeld willen weten hoe goed jij je kunt concentreren, vragen we dat natuurlijk eerst aan jou. Verder vragen we het aan je ouders. Tot slot doen we een test zodat we je kunnen vergelijken met andere kinderen. Wist je dat er bij hetzelfde kind vaak verschillen zijn tussen de uitkomsten? Onderzoekers vinden dat fascinerend!

Alle informatie die wij over jou verzamelen, noemen wij “data” of “gegevens”. In het toestemmingsformulier vind je de vraag: mogen wij jouw gegevens bewaren? We verzamelen namelijk heel veel informatie over jou, bijvoorbeeld de foto’s van de MRI-scan, je bloed, maar ook je antwoorden op de vragenlijsten.

Wij vragen of we dit mogen bewaren, omdat wij van jouw gegevens heel veel kunnen leren. Niet alleen de onderzoekers van YOUth, maar ook andere onderzoekers. We zorgen er natuurlijk wel voor dat jouw gegevens goed worden bewaard in een kluis. Daar kan niet zomaar iedereen bij. De onderzoekers zien ook nooit van wie de data zijn. Onderzoekers krijgen de uitslagen van de testjes die je bij ons doet, maar zien niet wie die testen heeft gemaakt.

Jouw bloed, speeksel en haren moeten natuurlijk goed worden bewaard. Daar hebben we een speciale plek voor: een kluis voor menselijk materiaal. Dat is de Centrale Biobank. Deze biobank staat in het het UMC Utrecht.

In de Biobank wordt het materiaal opgeslagen en bewaakt. Het bloed, speeksel en haar wordt alleen uit de Biobank gehaald als het gebruikt wordt voor datgene waarvoor jij en je ouders toestemming hebben gegeven. Het mag dus niet zomaar worden gebruikt, daar wordt heel goed op gelet!

Bekijk hier een animatie over de biobank!

Bij veel onderzoek – ook bij YOUth – wordt in vragenlijst gevraagd of je een jongen of meisje bent. Maar lang niet iedereen voelt zich heel duidelijk jongen of meisje, en het invullen van deze vraag naar geslacht kan dan lastig zijn. Waarom dan toch deze vraag bij YOUth?

Bij YOUth Kind & Tiener hebben we bijvoorbeeld een vragenlijst over de lichamelijke ontwikkeling in de puberteit. Om deze vragenlijst in te kunnen invullen vragen we naar de biologische sekse. Dat doen we omdat jongens en meisjes andere veranderingen doormaken in de puberteit. Afhankelijk van het antwoord krijg je vragen over de ontwikkeling die daarbij hoort, zoals baardgroei bij jongens of borstgroei bij meisjes. Het gaat dus alleen om je biologische geslacht en niet of je je jongen of meisje voelt.

Maar er speelt nog iets anders: vragenlijsten die voor wetenschappelijk onderzoek worden gebruikt mag je niet zomaar aanpassen. We werken bij YOUth met gestandaardiseerde vragenlijsten. Dat betekent dat deze vragenlijsten over de hele wereld worden gebruikt voor onderzoek. Door internationaal dezelfde vragenlijsten te gebruiken, kunnen wetenschappers resultaten uit verschillende onderzoeken met elkaar vergelijken. Wij kunnen en mogen de vragenlijsten en de formulering van de vragen dus niet zomaar aanpassen.

Voelt het gewoon niet goed om een keuze te maken voor een geslacht, dan kan je als deelnemer er altijd voor kiezen om de vragenlijst niet in te vullen. Daar hebben we alle begrip voor.

We hopen dat deze uitleg meer duidelijkheid geeft over keuzes die we bij YOUth maken. Heb je andere vragen over YOUth? Laat het ons weten. We leggen het je graag uit!