YOUth

Wat is YOUth?

YOUth is een groot, langlopend onderzoek dat kinderen volgt van zwangerschap tot volwassenheid. Het is een initiatief van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht. Het resultaat: een grote dataset, waarmee onderzoekers in de toekomst allerlei vragen over kinderontwikkeling kunnen beantwoorden.

Via dat onderzoek proberen wetenschappers de ontwikkeling van kinderen beter te begrijpen. Maar er is ook al veel dat we al wél weten. Wat dat is, lees je in onze factsheets over intelligentie en taal.

Wat onderzoekt YOUth?

In de Nederlandse samenleving leef je met familie, vrienden, buren, collega’s, werkgevers en klanten. Met elkaar overweg kunnen is belangrijk, net als je emoties kunnen beheersen. Kinderen moeten dit al snel leren, anders gaat het niet goed.

Hoe een kind zich ontwikkelt, hangt voor een groot deel af van de genen die het heeft gekregen en de omstandigheden waarin het opgroeit. Maar hoe komt het dat er grote verschillen zijn hóe en óf je op latere leeftijd bepaald gedrag ontwikkelt? Welk rol spelen bijvoorbeeld opvoeding, erfelijkheid, omgeving en contact met leeftijdsgenoten. En welke rol speelt de hersenontwikkeling daarbij?

Het onderzoek begint al bij de zwangerschap en volgt kinderen langere tijd. De hersenen worden onderzocht. Maar ook het gedrag. Bijvoorbeeld hoe ouder en kind reageren tijdens spelletjes of als zij een gesprek voeren. En er wordt bloed, wangslijm en haar onderzocht, er worden vragen gesteld en oogbewegingen gevolgd.

Youth of Utrecht (YOUth) gaat over twee jeugdgroepen in de provincie Utrecht:

1. Zwangere vrouwen zijn vanaf 18 weken zwangerschap van harte welkom om (tot het zesde jaar van hun kindje) zes keer een bijdrage te leveren (YOUth Baby & Kind).
2. Kinderen van 8, 9 of 10 jaar worden driemaal uitgenodigd (YOUth Kind & Tiener).

Wil je meedoen en bijdragen aan de wetenschap? Vraag vrijblijvend een informatiepakket aan.