Logo Universiteit Utrecht

YOUth

Onderzoeksdag Kind & Tiener

Als je meedoet aan YOUth Kind & Tiener, kom je drie keer naar het KinderKennisCentrum. We ontmoeten jullie voor het eerst als je kind 8, 9 of 10 jaar oud is en voor het laatst als je zoon of dochter ongeveer 16 jaar is. Bij elk bezoek bestuderen we het gedrag en de ontwikkeling van je kind. Lees hieronder uit welke onderdelen de onderzoeksdagen van Rondom 9 en Rondom 12 bestaan!

MRI-meting
We meten de hersenactiviteit in een MRI-scanner. Dat kan best spannend zijn. We hebben een speciale oefenscanner waarin kinderen eerst kunnen wennen. Meer over het MRI-onderzoek lees je hier.

Oogbewegingsonderzoek
We meten het kijkgedrag van je kind met een speciale eyetracking-computer: deze registreert oogbewegingen terwijl je zoon of dochter naar filmpjes en plaatjes op het scherm kijkt.

Computertaken
Je kind voert een aantal korte taken op de computer uit. Hiermee komen we meer te weten over gedrag in sociale situaties, keuzegedrag en reactievermogen.

Puzzelen
Je kind puzzelt, speelt spelletjes en maakt rekensommen.

Ouder-kind interactie
Jullie voeren een gesprek en zoeken samen naar oplossingen. Wij maken een filmopname zodat de onderzoekers jullie interactie kunnen bestuderen.

Kinder Kennis Centrum 08 2015-294Lichaamsmateriaal
We nemen tijdens elk bezoek bij je kind bloed en wangslijmvlies,  een plukje hoofdhaar en wat speeksel af. Bij de ouder die meekomt nemen we eenmalig bloed en wangslijmvlies af. Uit dit lichaamsmateriaal kunnen we veel informatie halen, bijvoorbeeld over erfelijke eigenschappen (DNA), hormonen en afweerstoffen. Als jullie geen lichaamsmateriaal willen afstaan kunnen jullie nog steeds meedoen aan YOUth. Lees hier hoe wij lichaamsmateriaal afnemen.

Vragenlijsten
We vragen alle kinderen die meedoen en hun ouders of voogden om online vragenlijsten in te vullen. Ouders kunnen dit (deels) tijdens de onderzoeksdag doen, of op hun gemak thuis. De vragenlijsten gaan onder andere over algemene informatie van de ouders, het verloop van de zwangerschap en de bevalling, de taal- en gedragsontwikkeling van het kind, de leefstijl en het welzijn van de ouder(s) en het kind.

 

Informatiemateriaal

Hier vind je het informatiemateriaal voor YOUth Kind & Tiener Rondom 9 en Rondom 12.