YOUth

Hoe werkt een MRI-meting?

Met een MRI-scan meten we de hersenactiviteit van kinderen die meedoen aan YOUth Kind & Tiener. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Bekijk alvast het filmpje hieronder.

Een MRI-meting is veilig en doet geen pijn. Om ieder risico uit te sluiten nemen we vooraf een vragenlijst met jullie door. Sommige kinderen vinden het vervelend dat de MRI-scanner een hard tikkend geluid maakt en soms trilt. Daarom geven we een koptelefoon en oordoppen om het geluid te dempen. Eerst laten we je kind uitgebreid wennen in onze oefenscanner: je zoon of dochter kan vragen stellen en ervaren hoe het werkt. Je kind mag elk moment aangeven dat hij of zij wil stoppen met het onderzoek.

Veelgestelde vragen over MRI

Is een MRI-scan gevaarlijk?

Nee, een MRI-scan is niet gevaarlijk. Een MRI-scan zoals wij die uitvoeren is veilig en doet geen pijn. De beeldvorming van een MRI-scan komt tot stand door geluidsgolven te sturen in een magnetisch veld. Dit is dus geen schadelijke straling, zoals röntgenstraling.

Is het geluid van een MRI-scan schadelijk?

Een MRI maakt veel lawaai, wel meer dan 100 decibel. Dat is vergelijkbaar met het niveau van een voorbij razende trein.

Daarom geven we een koptelefoon en oordoppen om het geluid te dempen. Hierdoor hebben de kinderen geen last meer van het geluid en is het ook niet schadelijk.

 

Wie doet de MRI-meting?

Een van de getrainde onderzoeksmedewerkers van YOUth. Hij of zij loopt ook met jullie mee naar het UMC Utrecht, waar de MRI-meting plaatsvindt. De onderzoeksmedewerker helpt je kind ook wennen in de oefenscanner in het KinderKennisCentrum.

Hebben jullie nog meer vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Bekijk ook