Logo Universiteit Utrecht

YOUth

Hoe nemen we lichaamsmateriaal af?

Als je meedoet aan YOUth vragen we je of we lichaamsmateriaal mogen afnemen bij jou en je kind.

Bloed

Eén van onze (theoretisch en praktisch opgeleide) medewerkers neemt bloed af uit je elleboogholte, terwijl je in een comfortabele stoel zit. Jij en je kind kunnen zelf aangeven in welke arm jullie liever geprikt willen worden. De medewerker legt een strakke band aan om je bovenarm en ontsmet het gebied rondom de ader. Daarna prikt hij of zij je ader aan met een naald. Wanneer de buisjes zijn gevuld kan de naald eruit en plakken we een pleister op. Soms ontstaat door de bloedafname een blauwe plek. Voor dit onderzoek hoeven jullie niet nuchter te zijn.

Vind jij of je kind bloedprikken eng, of is een van jullie bang om flauw te vallen? Meld dit dan aan de onderzoeksmedewerker. Wij nemen jullie angst serieus, en nemen de tijd om jullie zo veel mogelijk op jullie gemak te stellen. Word je liever niet geprikt, dan kun je nog steeds meedoen aan YOUth. Dit geldt ook voor je kind.

In bloed meten we hormonen, voedingsstoffen en erfelijke eigenschappen. Lees ook het antwoord van Professor Bovenkamer op de vraag: Waarom prikken jullie bloed?

Wangslijmvlies

We nemen wangslijmvlies af bij beide ouders of voogden en bij je kind. De onderzoeksmedewerker wrijft met een wattenstaafje ongeveer 10 seconden tegen de binnenkant van beide wangen. Hierdoor komen er wangslijmvliescellen op het wattenstaafje, dat we vervolgens in een plastic buisje doen. Dit onderzoek doet geen pijn. We vragen jullie een uur van tevoren niet te eten of drinken, omdat anders de kans bestaat dat we niet genoeg cellen kunnen verzamelen.

Met wangslijmvlies meten we geslachtshormonen, en doen we zogenaamd epigenetisch onderzoek. Simpel gezegd: erfelijk materaal kan worden aan- of uitgezet worden door wat er in je omgeving gebeurt. Dit kun je zien aan het DNA dat we uit wangslijmvlies halen.

Haar

Bij ieder bezoek knippen we een plukje haar af met een klein schaartje. Dat doen we iets onder de kruin, zodat de rest van het haar eroverheen valt. Er is na afloop dus niets van te zien. Heeft je kind heel kort haar? Dan knippen we niets af.

In haar meten we het stresshormoon cortisol.

Wat gebeurt er met mijn lichaamsmateriaal?

YOUth slaat wangslijmvlies en ander lichaamsmateriaal op in de Centrale Biobank van het UMC Utrecht: een opslagplaats voor menselijk materiaal zoals buisjes bloed, speeksel of haar. Deze organisatie registreert en beheert verschillende biobanken, bewaakt de kwaliteit van het materiaal en bewaart het veilig voor onbeperkte tijd. Het materiaal blijft zo beschikbaar voor toekomstig onderzoek.

Welke vragen wetenschappers met het materiaal gaan beantwoorden weten we nog niet. Ons onderzoeksgebied ontwikkelt zich erg snel. Vragen die we nu hebben, zijn straks mogelijk alweer achterhaald. De onderzoeksvragen moeten wel altijd gaan over de ontwikkeling van hersenen en/of gedrag. Ook moet de vraag passen binnen de toestemming die je ons hebt gegeven. Een onafhankelijke commissie ziet daarop toe.

Lees meer