YOUth

Meetronde Rondom 3 jaar

Als je meedoet aan YOUth Baby & Kind nodigen we je samen met je kind vier keer uit in het KinderKennisCentrum. Deze bezoeken zijn verspreid over een periode van ongeveer zes jaar. Is je kind twee, drie of vier jaar oud? Dan krijgen jullie van ons een uitnodiging voor de onderzoeksdag Rondom 3.

Twee nieuwe onderdelen

De onderzoeksdag ziet er voor jullie bijna hetzelfde uit als het vorige bezoek toen je baby ongeveer 5 of 10 maanden oud was. Er zijn twee nieuwe onderdelen: ‘meten, wegen en afname van lichaamsmateriaal’ en ‘opdrachten en taken’.

Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende onderdelen van de onderzoeksdag.

EEG-Meting

Met een EEG-meting bekijken we de hersenactiviteit van je kindje terwijl hij of zij naar filmpjes en plaatjes kijkt. Van deze meting wordt een filmopname gemaakt, zodat onderzoekers later terug kunnen zien wanneer je  kind naar het scherm kijkt.

Eyetracking

We meten het kijkgedrag van je kind met een eyetracker: deze speciale computer registreert oogbewegingen terwijl je zoon of dochter naar filmpjes en plaatjes op het scherm kijkt.

Gedragsobservatie

We bekijken het gedrag van je kind terwijl jullie samen verschillende soorten speelgoed ontdekken. Van deze spelsituatie maken we een filmopname.

Opdrachten en taken

We observeren je kind tijdens en na het uitvoeren van twee opdrachten. Ook kijken we naar de ontwikkeling van je kind. Hiervoor doet je kind een taak op de computer. Van deze meting wordt een filmopname gemaakt, zodat onderzoekers terug kunnen zien hoe je kind reageert tijdens de meting.

Meten, wegen en afname van lichaamsmateriaal

We meten de lengte en het gewicht van je kind. Heeft je kind een uur niet gegeten of gedronken? Dan nemen we, net als de vorige keer, wat wangslijmvlies af. Hiervoor gebruiken we een soort wattenstaafje waarmee we langs de binnenkant van beide wangen strijken. Dit doet geen pijn. Ook knippen we een klein plukje haar af. Lees meer over hoe wij lichaamsmateriaal afnemen.

Vragenlijsten

Beide ouders vullen bij elke ronde online vragenlijsten in. Dit kan op je gemak thuis of op de onderzoeksdag tijdens een pauzemoment doen. De vragenlijsten gaan onder andere over algemene informatie van de ouders, het verloop van de zwangerschap en de bevalling, de taal- en gedragsontwikkeling van het kind, de leefstijl en het welzijn van de ouder(s) en het kind.

Informatiemateriaal

Download hier het informatiemateriaal voor Baby & Kind Rondom 3.