Hoe werkt eyetracking?
Doe je mee aan YOUth? Dan onderzoeken we je baby of kind met een eyetracker: een computer met een speciale camera. Voor dit onderzoek zit je baby of kind in een stoel achter een scherm. Terwijl er allerlei plaatjes op het scherm verschijnen, rapporteert de eyetracker waar en hoelang je baby of kind naar kijkt.
Waarom onderzoeken we kijkgedrag?

Er is maar een klein stuk van de wereld wat we op één moment scherp kunnen zien. Om toch alles te zien, bewegen we voortdurend onze ogen. Als volwassene maak je wel 3 à 4 oogbewegingen per seconde. Terwijl je dit leest, maak je er al een heleboel. Waar je naar kijkt, hoeft echter niet de plek te zijn waar je aandacht ligt. Soms staar je voor je uit en komt er niet veel informatie binnen.
We kunnen veel uit oogbewegingen afleiden. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe snel iemands aandacht getrokken wordt en hoe makkelijk de aandacht verschuift. Dat vermogen ontwikkelt zich heel sterk bij baby’s en kinderen. Baby’s ontdekken de wereld en proberen van alles uit. Hetzelfde geldt voor hun kijkgedrag. Ze zien van alles maar wat selecteren ze? Daar zit voor onderzoekers veel waardevolle informatie. Bij oudere kinderen kijken we ook nog hoe goed kinderen hun eerste reflex kunnen tegenhouden.
Baby’s bewegen niet alleen hun ogen!
Eyetracking bij baby’s en jonge kinderen is best een uitdaging. Ze bewegen heel veel en dat beïnvloedt de kwaliteit van de meting. Bovendien is de aandachtspanne van sommige kinderen vrij kort, waardoor de tijd voor het onderzoek beperkt is. Maar inmiddels hebben we onderzocht hoe we die metingen kunnen verbeteren. Daardoor kunnen we toch betrouwbare uitspraken doen.