YOUth

Blogs

Blog: Het belang van opvoeding in de eerste levensjaren

YOUth-onderzoeker Marissa Hofstee publiceerde een wetenschappelijk artikel met YOUth-data. Voor de website NurtureGoods schreef zij naar aanleiding van dit artikel een blog over haar onderzoek over zelfregulatie.

Wat is zelfregulatie?

Zelfregulatie betekent dat je in staat bent om je emoties, gedachten en gedrag te controleren en reguleren. In de praktijk betekent dat je kan omgaan met teleurstellingen, je stil kan zitten als dat nodig is en je gedrag kan aanpassen aan anderen. Voor jonge kinderen is zelfregulatie nog een grote uitdaging. Je herkent het misschien wel: baby’s zijn soms snel van slag bij veranderingen in de omgeving en kleuters kunnen vanuit het niets ineens heel boos of verdrietig zijn. Om weer tot rust te komen hebben zij nog externe regulatie nodig, dat is bijvoorbeeld het troosten door een ouder.

Via externe regulatie leren kinderen om hun eigen emoties, gedachtes en gedrag op latere leeftijd zelf goed te kunnen reguleren.  Met de juiste begeleiding vindt er bij kinderen een verschuiving plaats van externe regulatie naar interne zelfregulatie naarmate ze ouder worden. Deze verschuiving is cruciaal voor een positieve ontwikkeling en loopt ongeveer gelijk met de ontwikkeling van de hersenen van je kind.

Verder lezen?

Wil je hier meer over lezen? Lees de blog van Marissa op de website van NurtureGoods. Ook het wetenschappelijke artikel ‘The direct and indirect effects of parenting behaviors and functional brain network efficiency on self-regulation from infancy to early childhood: A longitudinal mediation model’ van Marissa is openbaar.

 

Misschien vind je het ook leuk om te lezen hoe Marissa haar onderzoek via YOUth heeft gedaan in dit eerder verschenen artikel.