YOUth

Professor Bovenkamer geeft antwoord

Prof. Bovenkamer geeft antwoord: Hoe werkt het brein?

De 12-jarige Casper vraagt zich af hoe zijn brein werkt. Daarvoor is hij bij mij aan het juiste adres! Ben jij ook benieuwd? Lees dan snel verder.

Alles wat je denkt, droomt en voelt gebeurt in je brein. Als jij een rondje door de buurt fietst of een potje gaat voetballen met vrienden, doen je hersenen actief met je mee! En dat is eigenlijk met alles wat we doen. Van nadenken en praten tot zwaaien naar de buurvrouw. Ons brein is dus heel belangrijk. Maar hoe werkt dat brein nou eigenlijk? Dat leg ik je uit.

In je brein zitten allerlei verschillende gebieden. Die gebieden bestaan weer uit groepjes cellen, die informatie met elkaar delen. De gebieden geven ook informatie aan elkaar door, via lange verbindingen. Deze kabels zorgen ervoor dat die informatie super snel van de ene naar de andere kant van je brein kan reizen. Op die manier werken de verschillende gebieden samen aan een signaal. Je brein geeft je bijvoorbeeld het signaal dat je moet remmen op de fiets voordat je af wil stappen.

Onderzoeken we dat ook bij YOUth?
Om beter te begrijpen wat er gebeurt als kinderen opgroeien, doen deelnemers via YOUth verschillende onderzoeken. Eén van die onderzoeken is het hersenonderzoek via MRI. YOUth-onderzoekers Elizabeth Buimer en Pascal Pas van het UMC Utrecht hebben een super leuke video gemaakt waarin ze uitleggen hoe zij dat onderzoeken.

Bekijk de video over onderzoek naar de hersenen

 

Ik hoop dat je nu een beetje beter begrijpt hoe je brein werkt!