YOUth

Het laatste nieuws

Kun je op een hersenscan zien of je ADHD of autisme hebt?

Kun je op een hersenscan zien of je ADHD of autisme hebt? Nee! In het kader van de Brain Awareness Week 2021 legt onderzoeker Dienke Bos in dit filmpje  uit waarom dat zo is, en wat we wél weten over de hersenen als je ADHD of autisme hebt.

Maar de belangrijkste boodschap:
Er zijn geen duidelijke/eenduidige ‘afwijkingen’ in de anatomie of het functioneren van de hersenen als je ADHD of autisme hebt. Bijvoorbeeld, dankzij hersenonderzoek weten we welke hersengebieden te maken hebben met aandacht. En ja, de hersengebieden die te maken hebben met aandacht zullen waarschijnlijk iets anders functioneren als je het lastig vindt om je lang te concentreren. Maar hier heeft je omgeving, wat je allemaal doet en meemaakt in je dagelijks leven, ook invloed op. Hoe de anatomie of functie van de hersenen precies bijdraagt aan concentratieproblemen is voor iedereen met concentratieproblemen nét weer anders. En daar zit de kern. We zijn allemaal anders. En als je een diagnose ADHD of autisme hebt: er is niks stuk.