Logo Universiteit Utrecht

YOUth

Nieuws & Blog

Vragenlijsten: waarom vragen we of je een jongen of meisje bent?

Bij veel onderzoek – ook bij YOUth – wordt in vragenlijst gevraagd of je een jongen of meisje bent. Maar lang niet iedereen voelt zich heel duidelijk jongen of meisje, en het invullen van deze vraag naar geslacht kan dan lastig zijn. Waarom dan toch deze vraag bij YOUth?

Bij YOUth Kind & Tiener hebben we bijvoorbeeld een vragenlijst over de lichamelijke ontwikkeling in de puberteit. Om deze vragenlijst in te kunnen invullen vragen we naar de biologische sekse. Dat doen we omdat jongens en meisjes andere veranderingen doormaken in de puberteit. Afhankelijk van het antwoord krijg je vragen over de ontwikkeling die daarbij hoort, zoals baardgroei bij jongens of borstgroei bij meisjes. Het gaat dus alleen om je biologische geslacht en niet of je je jongen of meisje voelt.

Maar er speelt nog iets anders: vragenlijsten die voor wetenschappelijk onderzoek worden gebruikt mag je niet zomaar aanpassen. We werken bij YOUth met gestandaardiseerde vragenlijsten. Dat betekent dat deze vragenlijsten over de hele wereld worden gebruikt voor onderzoek. Door internationaal dezelfde vragenlijsten te gebruiken, kunnen wetenschappers resultaten uit verschillende onderzoeken met elkaar vergelijken. Wij kunnen en mogen de vragenlijsten en de formulering van de vragen dus niet zomaar aanpassen.

Voelt het gewoon niet goed om een keuze te maken voor een geslacht, dan kan je als deelnemer er altijd voor kiezen om de vragenlijst niet in te vullen. Daar hebben we alle begrip voor.

We hopen dat deze uitleg meer duidelijkheid geeft over keuzes die we bij YOUth maken. Heb je andere vragen over YOUth? Laat het ons weten. We leggen het je graag uit!