Logo Universiteit Utrecht

YOUth

Nieuws & Blog

Hoe is het nu met…

…. Anika van der Klis, onderzoeker en meetassistent bij YOUth?

Er is veel veranderd sinds het uitbreken van het coronaviris. Iedereen was druk met aanpassen aan de nieuwe situatie. Nu, na een aantal maanden, ziet het werk er voor veel mensen heel anders uit. Zo ook voor de medewerkers van het YOUth-onderzoek. Deze week vertelt  YOUth-onderzoeker Anika hoe haar werk er nu uit ziet.

Anika: Ik woon in een studio middenin het centrum van Utrecht. Normaal gesproken is dit erg leuk, maar nu er thuis gewerkt moet worden valt het lawaai van de binnenstad toch wel tegen (het helpt ook niet, dat de hele straat voor mijn deur op de schop ligt). Maar er moet toch gewerkt worden, dus koptelefoon op, en gaan. Ik zal jullie wat meer vertellen over de werkzaamheden van een onderzoeker bij YOUth in deze periode.

Schrijven kan overal

Een groot deel van mijn werk is eigenlijk precies hetzelfde als normaal, maar dan in een andere omgeving. Het maakt voor mij gelukkig niet uit waar ik schrijf aan mijn onderzoek, zolang ik mijn laptop maar bij me heb. Hier ben ik dan ook het overgrote deel van mijn tijd mee bezig. Ik schrijf momenteel de achtergrond en methodesecties van mijn eerste onderzoek. Ik kijk naar de verschillende communicatieve reacties van ouders (zoals spraak, gebaren of het maken van oogcontact) op gedragingen van hun kind. Ik wil weten wat voor effect deze verschillende reacties hebben op de taalontwikkeling van kinderen. Ook probeer ik ondertussen nog oudere resultaten op papier te zetten, voor een andere publicatie. Ik vind het leuk om met verschillende dingen bezig te zijn, zodat mijn werk niet eentonig wordt.

Niet alleen maar schrijven

Dat laatste vergt nu wat meer creativiteit dan voorheen. In een normale werkweek stond ik gemiddeld 2 dagen per week in het KinderKennisCentrum om onderzoeken uit te voeren voor YOUth Baby & Kind. Dit vond ik erg leuk om te doen, en een leuke afwisseling van het zittende schrijfwerk. Helaas gaan de metingen nu niet door, waardoor ik deze tijd op een andere manier moet invullen. Omdat ik niet de hele week alleen maar wil schrijven, ben ik ook bezig met kwaliteitscontroles van de YOUth-data. Ik kijk specifiek naar de opdrachten & taken die alle kinderen maken bij o.a. de meting Rondom 3 jaar. Met deze opdrachten kunnen wij als onderzoekers zien hoe groot de woordenschat is van onze deelnemers. Het is belangrijk om de kwaliteit van de data goed te blijven controleren, omdat er soms iets fout kan gaan. Bijvoorbeeld door een fout in de software. Dat willen we op tijd ondervangen, zodat er geen fouten in de grote hoeveelheden data komen. Alleen zo kunnen wij de kwaliteit van de data blijven waarborgen, en komen de deelnemers niet voor niets!

 

Op dit moment mogen we nog niet starten met metingen bij het YOUth-onderzoek. Meer informatie vind je hier.