YOUth

Het laatste nieuws

Hoe is het nu met….

…. Jacobine Buizer, uitvoerend directeur bij YOUth?

Er is veel veranderd sinds het uitbreken van het coronaviris. Iedereen was druk met aanpassen aan de nieuwe situatie. Nu, na een aantal maanden, ziet het werk er voor veel mensen heel anders uit. Zo ook voor de medewerkers van het YOUth-onderzoek. Deze week is uitvoerend directeur Jacobine aan het woord.

 

Het YOUth-onderzoek gaat door, maar anders dan anders. De onderzoekers hebben het druk. YOUth staat deels on hold, maar gaat online door, vertelt Jacobine. Daarnaast is YOUth een onderzoek opgestart om te kijken naar de impact van COVID-19 op ouders en kinderen.

Een echo of MRI maken op anderhalve meter afstand, dat gaat niet lukken. Bloed of wangslijmvlies afnemen? Dat wordt nog lastiger. Maar vragenlijsten afnemen, dat kan weer wel. “In maart was er voor ons nog veel onduidelijk”, vertelt Jacobine Buizer. “Ons KinderKennisCentrum is gehuisvest in het UMC Utrecht, dat als ziekenhuis eerder coronamaatregelen nam dan de Universiteit Utrecht. Maar de universiteit is hoofdverantwoordelijk voor YOUth. Aanvankelijk hoopten we daarom dat onze fysieke metingen deels konden doorgaan. We hadden onze logistiek daar al op aangepast toen bleek dat het WilhelminaKinderziekenhuis alleen nog maar medische echo’s kon maken, en dus niet voor ons onderzoek. Uiteindelijk moesten ook wij onze deuren sluiten.” Er komen nu dus geen zwangere vrouwen in het KinderKennisCentrum, geen pruttelende baby’s en geen spelende kinderen. Afgezien van een enkele medewerker die biologisch materiaal verwerkt dat met de post is gekomen, is het KinderKennisCentrum leeg.

Telefonisch en online

Toch is het bij YOUth “eigenlijk best wel druk”, constateert Jacobine. “We hebben besloten om al het onderzoek waarvoor geen fysiek contact nodig is, te laten doorgaan. We versturen dus gewoon informatiepakketten. De gesprekken, waarin we deelnemers uitleg geven over het onderzoek zodat ze daarvoor toestemming kunnen geven, voeren we nu telefonisch. Vervolgens krijgen deelnemers de standaard vragenlijsten over bijvoorbeeld sociale competenties en gedragscontrole van de kinderen.”

Langlopend onderzoek

 Het KinderKennisCentrum is nu al een paar maanden dicht. Hoe moet dat verder met YOUth waarbij grote groepen kinderen jarenlang gevolgd worden, nu het vaste ritme van meetmomenten doorbroken wordt? Als je bijvoorbeeld hersenonderzoek pas maanden later dan gepland uitvoert, ga je dan geen appels met peren vergelijken? Jacobine legt uit dat het niet aankomt op een week of maand: “We zorgen altijd al voor voldoende spreiding. Het onderzoek bij driejarigen doen we bijvoorbeeld als het kind tussen 2,5 en 4 jaar is – zo lang ze nog in onze opstellingen passen natuurlijk.”

 COVID19-onderzoek

Tegelijkertijd doet YOUth een nieuw onderzoek. Jacobine: “We hebben onderzoek opgestart waarin we kijken naar de emotionele gesteldheid en het stressniveau van ouders en kinderen ten tijde van corona. Op drie meetmomenten zetten we twee specifieke vragenlijsten uit onder al onze 3.200 deelnemers. Ik ben niet ontevreden over de respons: een derde van de vragenlijsten van de eerste meting is ingevuld. Eind mei en begin september meten we weer.”

Pubquiz & bingo

En hoe gaat het ondertussen met de YOUth-medewerkers zelf? “Wij houden als team best goed contact”, vindt Jacobine. “We doen online leuke sociale dingen met elkaar, zoals een pubquiz en online bingo. Die goede sfeer zorgt ervoor dat we samen snel nieuw onderzoek kunnen opzetten. Het heeft me verbaasd hoe flexibel iedereen blijkt te zijn, en hoe snel we protocollen hebben kunnen opstellen, alles hebben kunnen testen en inbouwen in de systemen … daar ben ik heel erg trots op.”