YOUth

Professor Bovenkamer geeft antwoord

Prof. Bovenkamer geeft antwoord: Wat onderzoeken jullie allemaal?

Fiene van 9 jaar wil graag weten wat wij hier nou allemaal onderzoeken bij YOUth. Daarop weet prof. Bovenkamer wel antwoord te geven! 

Bij YOUth onderzoeken we heel veel. Ik heb mij altijd al afgevraagd waarom sommige kinderen meer problemen hebben tijdens het opgroeien dan andere kinderen. Wat zorgt er nou voor dat het soms goed gaat, en soms mis gaat? Eigenlijk wil ik dus precies weten wat er gebeurt als kinderen groot worden. Als we dat beter weten kunnen bijvoorbeeld ouders, juffen en meesters kinderen beter helpen, als zij het soms moeilijk hebben.

Om die vragen te beantwoorden hebben we dus dit onderzoek bedacht. Belangrijk is dat we kinderen langere tijd volgen als ze opgroeien. Daarom vragen we alle kinderen om een paar keer terug te komen.  Op die manier komen we er nog beter achter wat er gebeurt als jij groter wordt.

Om dit te onderzoeken doen wij allerlei testjes met jou op de onderzoeksdag:

  • Oogbewegingsonderzoek: bij dit onderzoek kijk je naar plaatjes en filmpjes. Ondertussen meet een computer louw oog bewegingen. Hierdoor kunnen de onderzoekers zien waar je naar kijkt en hoe lang.
  • Computertaken: je maakt taken op de computer.
  • Puzzel- en kennisquiz: je puzzelt, speelt spelletjes en beantwoordt quizvragen.
  • In gesprek: samen met je vader of moeder voer je een gesprek en dat filmen.
  • Vragen: thuis vul je een paar vragenlijsten in op de computer of tablet.
  • Lichaamsmateriaal: We nemen bij je bloed en wangslijmvlies, een plukje hoofdhaar en wat speeksel af. Uit dit lichaamsmateriaal kunnen de onderzoekers veel informatie halen. Bijvoorbeeld over erfelijke eigenschappen (DNA), hormonen en afweerstoffen. Meer informatie vind je hier: www.youthonderzoek.nl/lichaamsmateriaal

Heb je ook een vraag voor mij? Kom maar op! Je kunt hem stellen tijdens de onderzoeksdag of via Facebook en Instagram!