YOUth

Professor Bovenkamer geeft antwoord

Prof. Bovenkamer geeft antwoord: Hoe heb jij je haar gekleurd?

Jullie herkennen mij vast aan mijn vrolijk gekleurde haren! Rosalie van acht jaar vraagt zich af hoe ik mijn haar gekleurd heb.

Goeie vraag! Ik heb het inderdaad gekleurd. Maar ik zal je eerst uitleggen hoe ik aan mijn eigen haarkleur kom.. Zoals jij misschien bruine of blonde haren hebt van jezelf, zijn de mijne rood! Haarkleur is een erfelijke eigenschap. Dat betekent dat de kleur van jouw haar bepaald wordt door de kleur van het haar van je vader en moeder! Mijn moeder had rode haren, die kleur heb ik dus van haar gekregen.  Je haarkleur kan ook veranderen als je ouder wordt. Vroeger was je haar misschien donkerder of juist lichter dan het eerst was.

En natuurlijk kan je je haar ook zelf veranderen door het te verven! Om mijn haar in meerdere kleuren te krijgen dip ik de rechterkant van mijn haar in lichte verf. Daardoor is mijn haar aan de ene kant rood en aan de andere kant oranje en geel, leuk hè?

Heb je ook een vraag voor mij? Kom maar op! Je kunt hem stellen tijdens de onderzoeksdag of via Facebook en Instagram!