YOUth

Professor Bovenkamer geeft antwoord

Prof. Bovenkamer geeft antwoord: Waarom onderzoeken jullie zoveel kinderen?

Goeie vraag! Eerst wil ik antwoord geven op de vraag waarom we kinderen onderzoeken. Bij YOUth onderzoeken we wat er gebeurt als kinderen opgroeien. Hoe groeien bijvoorbeeld de hersenen van kinderen? Wat zorgt er voor dat je hersenen goed kunnen groeien? Als we dat beter snappen dan kunnen we kinderen beter helpen.

Vergelijk het maar met je fiets. Als je fiets niet goed meer fietst, ga je eerst onderzoeken wat er mis is. En als je dat weet, dan pas kan je de fiets repareren. Zo is het bij YOUth ook: eerst verzamelen we heel veel gegevens. Daarmee onderzoeken we wat er voor zorgt dat kinderen goed kunnen groeien. Maar ook wat er voor zorgt dat kinderen soms problemen hebben. Want we moeten eerst weten waardoor die problemen komen voordat we het kunnen oplossen. Net zoals bij die fiets.

Waarom onderzoeken we zo veel kinderen? kinderen

Het is belangrijk dat we veel verschillende kinderen met elkaar kunnen vergelijken. Iedereen is anders en groeit anders op. Denk maar weer eens aan die fiets. Stel je wil een nieuwe fiets kopen. Dan ga je naar de fietsenwinkel bij jou in de buurt. Je hebt een mooie fiets gezien en je probeert de fiets uit. Hoe weet je nou of dit de beste fiets is? Juist, je gaat ook nog bij een andere fietsenwinkel kijken. Daar fiets je ook op een fiets. En dan vergelijk je de fietsen met elkaar. En als je nog niet goed kan kiezen kan je ook bij nóg meer winkels kijken en fietsen testen. Door al die fietsen te vergelijken kan je een goede keuze maken. Zo is dat bij YOUth ook: alleen als we heel veel kinderen met elkaar vergelijken weten we wat de beste manier is om ze te helpen.

Heb je ook een vraag voor mij? Kom maar op! Je kunt hem stellen tijdens de onderzoeksdag of via Facebook!