YOUth

Professor Bovenkamer geeft antwoord

Prof. Bovenkamer geeft antwoord: Hoe besturen je hersenen je lichaam?

Soms lijkt het alsof je lichaam zichzelf bestuurt. Maar het zijn je hersenen die dat doen. Zelfs als jij daar niet aan denkt!

Je lichaam wordt op 3 manieren bestuurd:

  1. Je denkt na over wat je gaat doen, zoals je vinger opsteken
  2. Je doet dingen onbewust, zonder er echt over na te denken, zoals fietsen
  3. Het gaat automatisch, zoals ademhalen

Hoe deze 3 manieren werken leg ik je uit:

  1. Als je denkt ‘Ik wil mijn arm bewegen’ gaat er een seintje van het ene deel in je hersenen naar een ander deel, naar de motorische schors. In je hersenen regelt de motorische schors het bewegen. Deze motorische schors is verbonden met je ruggenwervel. In je ruggenwervel zitten zenuwen. Eigenlijk werkt je ruggenwervel als een telefooncentrale: het geeft elektrische seintjes aan je spieren. Die seintjes gaan via een soort telefoonlijn: je zenuwbaan. Dat seintje komt via de zenuwbaan bij je spier Lichaamen geeft de spier de prikkel: ‘Hup, bewegen!’
  2. Als je de hele tijd moet nadenken bij alles wat je doet, maken je hersenen overuren en zou je heel moe worden! Daar hebben je hersenen een oplossing voor bedacht: routine. Dat betekent dat het een gewoonte is, net zoals je eerst je tandenpoetst voordat je gaat slapen. Het seintje gaat vanzelf. Een goed voorbeeld is fietsen. In het begin moet je goed nadenken over fietsen. Het stuur vasthouden, met je benen bewegen en je evenwicht bewaren. Later hoeft dat niet meer, het gaat dan vanzelf. Nu kan je ook aan andere dingen denken tijdens het fietsen, want je hersenen regelen het fietsen helemaal zelf.
  3. Je hersenen sturen heel veel dingen vanzelf aan. Bij manier 1 en 2 denken je hersenen nog na. Maar bij deze dingen hoeft dat niet meer. Bijvoorbeeld ademhalen, eten verteren of knipperen. Je hersenen geven niet elke keer een seintje: ‘Hé, die broccoli moet verteerd worden!’ of ‘Hallo, even knipperen.’ Al deze dingen gebeuren gewoon de hele tijd, je hersenen geven automatische seintjes af. Het zijn allemaal acties die ervoor zorgen dat je lichaam het blijft doen.

En zo besturen jouw hersenen je lichaam!

Groetjes,

Professor Bovenkamer