Logo Universiteit Utrecht

YOUth

Nieuws & Blog

Vergeet de luiers niet! Het YOUth-onderzoek verhuist naar het UMC Utrecht

Het was een vertrouwd gezicht voor medewerkers en studenten op de Uithof in de omgeving van de Genèvelaan: zwangere vrouwen en ouders met een baby of peuter. Vanaf 12 november verandert dat, want vanwege de verbouwing van het Van Unnikgebouw verhuist het KinderKennisCentrum naar het UMC Utrecht. Naast alle meetapparatuur worden ook de luieremmers en speeltjes ingepakt.

Om ruimtegebrek het hoofd te bieden, verhuisde we vorig jaar al een deel van ons onderzoek, namelijk de metingen van de groep van Kind & Tiener. Vanaf 25 november krijgt deze locatie extra ruimte zodat voortaan alle metingen daar kunnen plaatsvinden, dus ook die bij de zwangere vrouwen, baby’s en peuters van YOUth Baby & Kind. Bijkomend voordeel: in het UMC Utrecht kunnen de kinderen tussen de onderzoekjes door spelen in de omheinde tuin.

Onderzoeksruimtes

Er vinden binnen de Universiteit Utrecht heel wat verhuisbewegingen plaats. Maar als je kinderen van 0 tot 14 jaar onderzoekt, dan verloopLilli van Wielink, onderzoeksmedewerkert een verhuizing net wat anders dan gebruikelijk, weet Lilli van Wielink. Als linking pintussen de onderzoekers en de logistieke uitvoer van het YOUth-onderzoek coördineert zij de verhuizing van het KinderKennisCentrum. “We zijn al maanden met deze verhuizing bezig. Welke ruimtes hebben we nodig voor welk type onderzoek? We hebben net de 2000e zwangere vrouw als deelnemer ontvangen; hoe kunnen we hen en hun toekomstige baby’s allemaal kwijt bij de vervolgonderzoeken, samen met alle andere deelnemers? We stemmen alles zo goed mogelijk af met de onderzoekers en proberen de ruimtes zo efficiënt mogelijk te benutten.”

Slaapjes

Dat laatste vraagt soms om wat flexibiliteit. Want hoe stroomlijn je dat, al die kinderen die al die verschillende metingen moeten ondergaan? “We plannen het onderzoek bij de baby’s op andere dagen dan de peuters”, legt Lilli uit. “Want een baby gaat slapen als-ie moe is. Bij hen schuiven we regelmatig in de planning om alle onderzoeken om de slaapjes en voedingen heen toch op één dag te kunnen doen. Met oudere kinderen is dat makkelijker; dat onderzoek kunnen we strak plannen.”

Babyproof

Op dit moment wordt het slaapkamertje al in gereedheid gebracht en natuurlijk gaan ook de luieremmers mee. Lilli: “Al dat soort dingen moeten we dus afstemmen: de schoonmakers moeten weten dat er voortaan ook luiers bij het afval zitten – wel zo fijn als die bak op tijd geleegd wordt. We hebben een wasservice voor luierdoeken en speelgoed; ook dat moet geregeld worden. Natuurlijk hebben we een verschoontafel nodig en de stopcontactbeveiliging moet er ook nog in.”

KinderKennisCentrum even gesloten

De planning is strak. “Vanwege de continuïteit in de metingen gaat het KinderKennisCentrum zo kort mogelijk dicht”, vertelt Lilli. Op 8 november vinden de laatste metingen plaats. Daarna worden de labopstellingen losgekoppeld en gaan de laatste spullen in dozen, zodat de verhuizing op 12 november kan beginnen. Een week later komen de YOUth-onderzoekers naar het UMC Utrecht om te kijken of alles goed werkt, zodat vanaf 25 november de metingen hervat kunnen worden.