YOUth

Het laatste nieuws

Blog Sanne: Meedoen aan het YOUth-onderzoek

“Heb je je tanden gepoetst? Zometeen mag het niet meer hè!” Kasper rent snel nog even naar de badkamer om zijn tanden te poetsen en dan is het tijd om in de auto te stappen. We gaan een dag meedoen aan het YOUth-onderzoek, locatie Kinder Kennis Centrum (KKC) bij het UMC Utrecht.

Bij het KKC worden we vriendelijk ontvangen door Ivonne en Doenja. Ivonne voert het woord, Doenja kijkt vandaag weer een dagje mee na acht maanden verlof in het buitenland, ze moet weer even inkomen. Geen probleem, vindt Kasper. Hij reageert een beetje verlegen op de vragen van Ivonne. Thuis had hij er heel veel zin in om mee te doen, maar hier is hij een beetje onwennig en is het ineens toch best wel een beetje spannend. Gelukkig zijn de dames super lief en rustig. Kasper krijgt een mooi overzicht van de dag, een checklist met foto’s van de verschillende onderdelen. “Zo kun je zelf in de gaten houden of wij niks vergeten.”, lacht Ivonne. Dat vindt Kasper wel handig. Hij kijkt de hele dag tussendoor even op de checklist.

Kapsalon

Na het inleidende gesprek is het al snel tijd voor het afnemen van het lichaamsmateriaal. Cristiany vraagt aan Kasper of hij ook bloed wil laten prikken. Thuis had Kasper gezegd dat hij dat wel wilde doen, maar eenmaal in de stoel wordt hij toch een beetje nerveus. Cristiany ziet dat meteen en vraagt hem rustig nog een keer of hij echt bloed wil prikken of liever niet. En dat het dan ook echt niet hoeft en dat dat ook echt niet erg is. “Liever niet…”, zucht Kasper vervolgens. “Prima, dan slaan we dat over. Ga ik nu mijn kapsalon klaarzetten, want ik ga een stukje van je haar afknippen, goed?” Na het plukje haar is het tijd voor het wangslijmvlies. Dat wordt zowel bij Kasper afgenomen als bij mij. “Die tang ga ik niet voor jou gebruiken hoor!”, zegt Cristiany. Ze haalt een wattenstaafje langs de binnenkant van de wangen van Kasper, vijf keer aan elke kant. Daarna stopt ze het wattenstaafje in een buisje. “Kijk, dat past niet, nu ga ik de tang gebruiken”, en ze knipt het staafje af, zodat het buisje dicht kan. Sticker erop en klaar.

Na een korte pauze in de wachtkamer en wat drinken uit de koelkast, is het tijd voor het volgende onderzoek. Kasper moet met zijn kin in een steun opdrachten uitvoeren op de computer. Hierbij worden zijn oogbewegingen gemeten. Ondertussen mag ik in de wachtkamer blijven, waar ik in serene rust, we zijn de enige kandidaten vandaag, kan zitten werken.

Filmsterren

Kasper heeft weer een paar minuten pauze, de ochtend gaat snel voorbij op deze manier. Dan is het tijd voor de ouder-kind taak. Dat we gefilmd gaan worden tijdens deze taak, is niet te missen! De camera’s staan allemaal op de stoelen gericht waar wij op mogen gaan zitten. Kasper wordt er erg verlegen en wat onwennig van. We krijgen verschillende opdrachten die we moeten uitvoeren. Niet alle opdrachten zijn even snel af. Aan de tweede opdracht zijn we pas net begonnen als Ivonne en Doenja weer binnen komen lopen.

MRI en frisbee

We eten even een liga, die klaarligt in de wachtkamer, en dan scheiden onze wegen weer. Kasper gaat computertaken doen in de onderzoekskamer, ik ga verder met mijn werk in de wachtkamer. Daarna is het tijd voor de MRI oefenscanner. Daar gaan we samen naartoe. Op de scanner ligt een knuffelbeer klaar. Daar kan alles mee voorgedaan worden, maar Kasper besluit na de uitgebreide uitleg en het oefenen van de taak die hij moet uitvoeren in de scanner, dat hij gewoon al zelf in de scanner kan. Beer aan de kant, Kasper op het bed. De oordoppen mag ik bij hem indoen, Ivonne doet hem een soort haarnetje om en zet hem een koptelefoon op. Als Kasper lekker ligt, weet welke knoppen hij waarvoor moet gebruiken en zegt dat het goed is, wordt hij de oefenscanner ingeschoven. Daar wordt via de koptelefoon het geluid van een MRI scanner nagebootst en ondertussen mag hij een reactiespel doen dat straks ook onderdeel is van de echte MRI. Vrolijk komt Kasper weer uit de scanner, dat was best leuk eigenlijk. Maar….hij heeft wel honger gekregen nu.

Tijd voor de lunch dus. Die krijgen we in de wachtkamer. Brood, beschuit, rijstwafels, verschillende soorten beleg en drinken. Na het eten gaan we even lekker naar buiten in de tuin. We frisbeeën en voetballen samen.

Ivonne en Doenja komen Kasper ophalen in witte jassen. Tijd voor de echte MRI. Ik mag hem naar de scanner brengen, maar ik mag er verder niet meer bij blijven. De MRI duurt bijna een uur. Doordat alles zo goed is uitgelegd bij de oefenscanner, is het eigenlijk helemaal niet zo spannend meer om in zo’n grote, lawaaiige machine te liggen. Voor en na de oefenscan en voor en na de echte scan mogen we allebei invullen hoe leuk en hoe spannend we denken dat Kasper het vindt. Kasper en ik komen qua mening goed overeen, grappig om te zien.

Feest plannen

Na nog een puzzel- en kennistaak loopt onderzoeker Gijs even bij ons langs. “Hey Kasper, heb jij zo zin om na je eindgesprek nog een kort onderzoekje bij mij te doen?” Het extra onderzoek was vanmorgen al bij ons aangekondigd en Kasper vond het toen een goed idee. Helaas is hij nu een beetje moe aan het worden. Dat snapt Gijs heel goed, maar hij vindt het wel super jammer. Terwijl Kasper naar de laatste computertaak gaat, spreek ik af met Gijs dat ik even lekker pauzeer met Kasper, ga frisbeeën buiten en dan kijk of hij toch nog even dat laatste kwartiertje mee wil doen.

Na het eindgesprek, waarbij Kasper een diploma, een leuke beker en zelf verdiend geld van de laatste computertaak in ontvangst mag nemen, komt Gijs naar Kasper toe. “Kom, Kasper, zullen we samen gaan frisbeeën?”. Leon, die bij de balie zit, komt ook nog meedoen. Heerlijk om even buiten te rennen en te spelen. Daarna is Kasper weer helemaal fit en vindt hij het ook toch wel leuk om nog een keer een testje te doen.

Gijs zet ons allebei achter een grote, zwarte kijkdoos met daarin een computerscherm en een eye tracker. We gaan weer een ouder-kindgesprek voeren, maar deze keer zien wij elkaar via de schermen en volgt de eye tracker onze ogen. Beeldschermgebruik is nog steeds een no-go-area, dus tja…dan gaan we het hebben over opruimen en de hond verzorgen. Daarna mogen we een feestje plannen, handig, want Kasper is bijna jarig, dus na dit onderzoek zijn de gasten- en boodschappenlijst bijna rond.

Geslaagde dag

We nemen afscheid van Gijs en trakteren onszelf op een ijsje als afsluiting van deze leuke dag. Kasper weet niet zo goed wat hij nou het leukste vond, misschien toch wel het zelf geld verdienen met een computertaak. “Morgen ga ik er in ieder geval over vertellen in de klas, mam!” Wil je de video bekijken die bij dit blog hoort? Klik dan hier.

Wat is YOUth?

YOUth is een groot, langlopend onderzoek dat kinderen volgt van zwangerschap tot volwassenheid. De onderzoekers van YOUth verzamelen gegevens bij 6.000 kinderen uit twee leeftijdsgroepen. Het resultaat: een grote dataset, waarmee onderzoekers in de toekomst allerlei vragen over kinderontwikkeling kunnen beantwoorden. YOUth is onderdeel van het onderzoeksthema Dynamics of Youth van Universiteit Utrecht en het Hersencentrum van het UMC Utrecht. Ook meedoen? YOUth is nog op zoek naar deelnemers. Vrouwen die minder dan 19 weken zwanger zijn en kinderen in de leeftijd van 8,9 en 10 jaar wonend in de provincie Utrecht kunnen nog meedoen. Kijk voor meer informatie op de site.