Logo Universiteit Utrecht

YOUth

Het leven van een YOUth baby

Het leven van een YOUth-baby: Pardon!

Moeder Sanneke Pouw neemt ons mee in het leven van een YOUth-baby. Samen met haar zoon Benjamin doet ze mee aan YOUth Baby en Kind.

Sanneke met haar gezin

Beleefde omgangsvormen zijn mij en Martijn,
Benjamins vader,met de paplepel ingegoten.
Zo zeggen wij ‘u’ tegen oudere mensen, – die dat inmiddels niet meer willen omdat ze zich dan ‘oud’ voelen -, zeggen we ‘pardon!’ na een ontsnapt boertje en proberen we altijd in zinnetjes te spreken: ‘wat zeg je,schat’? Dat dit nu allemaal herhaald wordt, ook door Benjamin, levert vertederende blikken op van omstanders die dit oppikken, heerlijk.

Hoi!

Mijn vader zei vroeger tijdens de rondjes die hij liep met de hond, iedereen die hij tegenkwam vriendelijk gedag. En die gewoonte heb ik overgenomen. Als ik op straat loop, groet ik de mensen die ik passeer, bekend of onbekend. Dit heeft als resultaat dat Benjamin voorop de fiets ‘hoi!’ roept tegen elke persoon die én elk dier dat we tegenkomen. Ook zijn broer roept overigens ‘hoi’ van achterop de fiets, maar dat alleen tegen mensen. Maar die mensen zien hem vaak niet, want hij zit achter mijn rug. Dus krijgen diezelfde mensen vervolgens naar hun hoofd geslingerd dat ze ‘onbeschoft!’ zijn, want ze zeggen niets terug. Zo ver is Benjamin gelukkig nog niet…

Tegen de slager zegt Benjamin keurig ‘asjeblief’ als hij een stuk worst krijgt (waar hij eerder daarvoor zelf om heeft gevraagd door zijn beide handjes op te houden en ‘wost, hebben, lekker!’ te roepen, maar dat terzijde). Inmiddels zegt hij ook ‘dankjewel’ en dan voornamelijk tegen zijn broer: ‘dankjewel Milam!’.

Kopieer gedrag

Ik vind het zo mooi om te zien dat dit kleine mannetje zoveel vertrouwen heeft in ons. Hij kopieert ons gedrag en onze woorden, inclusief gezichtsuitdrukking. Zo kreeg ik vanmorgen twee klamme armpjes om me heen, werd er een wit bolletje pluishaar op m’n borst gedrukt en werd er in mijn oor gefluisterd: ‘ik vind jou lief!’. Wauw, als iedere dag zó kan beginnen…

Maar dat dat kopieer gedrag niet altijd even positief is, dat laat te raden. Zo wilde meneertje vanmorgen ‘sjokolaa’ als ontbijt (en dat heeft hij niet van zijn moeder, maar van zijn vader, die het liefste chocolade cruesli eet!). Hoelang ik de keuze ‘broodje of yoghurt’ ook bleef herhalen, meneer hield het op sjokolaa. Koppig zijn, dat heeft hij van beide geërfd, dus ik hield ook vol. En dat schoot Benjamin in het verkeerde keelgat! Heel boos riep hij tegen mij: ‘hou je kop!’, waarna hij toch koos voor een broodje pasta en een broodje speculoos. De discussie over zoet en hartig beleg ben ik vervolgens maar niet aangegaan. En van wie hij die die niet zo fraaie frase heeft, dat laat ik even in het midden…

 

Sanneke Pouw doet met haar zoon mee aan YOUth Baby & Kind. In ‘Het leven van een YOUth-baby’ schrijft ze over haar deelname aan het onderzoek, maar ook over de tijd tussen de bezoekjes aan het KinderKennisCentrum.

Lees ook: