YOUth

Professor Bovenkamer geeft antwoord

Professor Bovenkamer geeft antwoord: Hoelang duurt het om eten te verteren?

Bij YOUth krijgen we veel leuke vragen binnen van nieuwsgierige kinderen die meedoen aan het onderzoek. Professor Bovenkamer probeert ze allemaal te beantwoorden! Deze keer: hoelang duurt het om eten te verteren? 

De weg die je eten in je lichaam aflegt noem je ook wel spijsvertering. De spijsvertering begint in onze mond als we iets eten. De spijsvertering duurt wel 24 tot 28 uur. Eten dat moeilijker te verwerken is door je lichaam doet er langer over om helemaal verteerd te worden. Wil je weten waarom het zo lang duurt om je eten te verteren? Lees dan snel verder!

Als we  eten, gaat dit via onze mond naar de slokdarm. De slokdarm is een lange, rechte pijp van ongeveer 25 centimeter. En toch valt het voedsel in de slokdarm niet ineens naar beneden. De slokdarm duwt het eten langzaam naar beneden richting de maag.

Als het eten in de maag komt, blijft het hier een tijdje zitten. Meestal duurt dit ongeveer drie uur. Heb je iets gegeten dat vet is? Zoals chips of een gebakje? Dan blijft het wat langer in je maag zitten.

Waarom duurt dit zo lang?

Omdat onze maag het voedsel langzaam kneedt. Ook komt er maagsap bij het eten. In dit maagsap zitten zoutzuur en enzymen. Het zoutzuur beschermt ons tegen bacteriën die ons ziek maken. En de enzymen halen eiwitten uit het eten. Deze eiwitten zitten niet alleen in eieren, maar ook in allerlei andere producten, zoals vlees of zuivel (melk, yoghurt, boter). Eiwitten laten onze spierballen sneller groeien en helpen ons aan energie.

In ons eten zitten niet alleen eiwitten, maar ook andere voedingsstoffen, zoals vitamines. Deze maken ons gezond, geven ons energie en laten ons groeien. Het is daarom belangrijk dat ons lichaam deze uit het eten haalt. Maar, de maag kan dit niet alleen. Na de maag komt het voedsel daarom in de dunne darm en deze helpt hierbij.

De dunne darm heeft vele plooien en uitsteeksels en is heel lang. Als je de dunne darm helemaal uit zou klappen is het net zo groot als een tennisveld. Hierdoor is er genoeg ruimte om alle voedingsstoffen uit het voedsel te halen. Dit duurt ongeveer vier tot acht uur. De darmwand brengt de voedingsstoffen daarna in ons bloed, zodat het in de rest van ons lichaam terecht komt.

Als de voedingsstoffen uit het eten gehaald zijn, gaat alles wat over is in de dikke darm. De dikke darm haalt het vocht uit het eten. Hierdoor blijft nog een dikke massa over: poep. De poep gaat naar de endeldarm en blijft hier vaak nog 24 uur zitten. Daarna poept je lichaam  het uit.

Meer weten?

Kijk dan deze video over spijsvertering van Schooltv: https://schooltv.nl/video/de-spijsvertering-de-weg-die-het-voedsel-in-het-lichaam-aflegt-van-mond-tot-einddarm/

Bronnen:

– Maag Lever Darm Stichting https://www.mlds.nl/gezonde-buik/hoe-werkt-de-spijsvertering/
– Voedingscentrum https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/spijsvertering.aspx

Heb je zelf ook een vraag aan Professor Bovenkamer? Stel ‘m op Instagram, Facebook of mail naar youth@youthonderzoek.nl!