YOUth

Professor Bovenkamer geeft antwoord

Waarom word je slaperig in de MRI-scanner?

Misschien verbaast het je dat sommige kinderen slaperig worden in de MRI-scanner met zoveel scanner-geluiden om zich heen. Want een MRI-scanner maakt heel veel herrie!

 

Ik zal uitleggen hoe dit komt. Slaap wordt geregeld in je hersenen. Verschillende hersengebieden zorgen ervoor dat je op het juiste moment in slaap valt. Door deze hersengebieden val je niet ineens in de klas in slaap, maar gewoon lekker thuis in bed. Maar hoe weten deze hersengebieden dan wat een goed moment is, om te gaan slapen? Ze gebruiken hiervoor informatie uit jouw omgeving. In je hersenen zit een lichtmeter en een thermometer. Deze meters zorgen ervoor dat je slaperiger wordt als het donker en als warm genoeg is. In de MRI-scanner is het redelijk donker en warm. Dit is een van de redenen dat je slaperig wordt.

Verder slaap je het makkelijkst als er niet te veel gebeurt in je omgeving. In de MRI-scanner is het rustig en lig je stil. Ook dit zorgt ervoor dat het moeilijker is om wakker te blijven.

De vijand van slaap

Toch heeft slaap één grote vijand: aandacht. Als je geconcentreerd bezig bent met het taakje in de MRI-scanner of naar een film kijkt, val je minder snel in slaap. Aandacht houdt je hersenen namelijk actief, en wint het dan van slaap. En als je toch in slaap valt, word je wel wakker als de assistent tussen de hersenfoto’s door tegen je praat door de intercom.

 

Hoe werkt een MRI?

Wil je weten hoe een MRI-scanner werkt? Bezoek dan ook deze pagina en bekijk de video.