Logo Universiteit Utrecht

YOUth

Interviews met onderzoekers

Wat kan het kijkgedrag van baby’s ons vertellen?

Het oogbewegingsonderzoek (ook wel eye-tracking genaamd) is tijdens het bezoek aan YOUth een belangrijk onderdeel. Wat kunnen de data van de oogbewegingen ons eigenlijk vertellen? Sanne Geeraerts is één van de YOUth-onderzoekers die zich hier op stort. Zij analyseert of kijkgedrag van baby’s een voorspeller is voor de mate van zelfregulatie in de peutertijd.

Wat is zelfregulatie precies?

Wanneer we spreken over zelfregulatie bedoelen we het vermogen om controle te hebben over gedachten, gevoelens en gedrag. Een kleine zelfregulatie kan ervoor zorgen dat een kind langer boos blijft of minder goed is in luisteren. Ook heeft zelfregulatie een link met de prestaties op school. Een kind dat een betere zelfregulatie heeft, presteert beter op school en vertoont minder probleemgedrag.

Wat is de link tussen kijkgedrag en zelfregulatie?

Geeraerts: ‘’Eerder onderzoek heeft aangetoond dat sommige aspecten van kijkgedrag bij baby’s, bijvoorbeeld de mate waarin ze hun aandacht kunnen vasthouden op een speeltje, voorspellend zijn voor de zelfregulatie later in de ontwikkeling. Deze studies maakten echter geen gebruik van een oogbewegingsonderzoek. We verwachtten dat we met oogbewegingsonderzoek het kijkgedrag van baby’s nog preciezer kunnen meten en zo beter de mate van zelfregulatie kunnen voorspellen.”

Is het oogbewegingsonderzoek effectief gebleken?

Geeraerts: ‘’Ja! Uit ons onderzoek blijkt dat het kijkgedrag van kinderen, gemeten via oogbewegingsonderzoek inderdaad voorspelt hoe goed kinderen zichzelf kunnen reguleren. Door te meten hoe lang baby’s ergens naar kijken, en hoe dat verschilt van moment tot moment, kunnen we voorspellingen doen over de mate van zelfregulatie in de peutertijd.” Deze manier van meten via oogbewegingsonderzoek blijkt dus een geschikte methode, met als voordeel dat het nauwkeuriger is en nieuwe informatie geeft over de relatie tussen kijkgedrag en zelfregulatie.

In de toekomst kan deze kennis professionals mogelijk helpen om vroegtijdig problemen in de ontwikkeling van kinderen te herkennen zodat kinderen een betere begeleiding krijgen.

Lees ook:

 

Op de hoogte blijven van meer jeugdonderzoek en meekijken achter de schermen bij YOUth? Volg ons op Instagram en Facebook!