YOUth

Professor Bovenkamer geeft antwoord

Professor Bovenkamer geeft antwoord: Waarom zijn jullie zo streng?

Bij YOUth krijgen we veel leuke vragen binnen van nieuwsgierige kinderen die meedoen aan het onderzoek. Professor Bovenkamer probeert ze allemaal te beantwoorden! Deze keer: waarom zijn jullie eigenlijk zo super streng met toestemmingsformulieren?

Vind je ons streng? Wij noemen het liever zorgvuldig. Dat betekent dat we heel precies en netjes ons werk doen. Dit doen we omdat we het mega belangrijk vinden dat kinderen en ouders zich goed voelen als ze meedoen aan het onderzoek. Dat jij een leuke onderzoeksdag hebt, vinden we zelfs het aller, aller, allerbelangrijkste! Daarnaast willen we heel veel informatie verzamelen over hoe kinderen groter worden omdat we daar super veel van kunnen leren.

Strenge juffen en meesters

Omdat wij medisch onderzoek doen met kinderen, houdt een jury ons nauwlettend in de gaten. Deze jury heet de Medische Ethische Toetsingscommissie (METC). Pff, wat een lang woord hè?! In deze jury zitten hele slimme mensen die álles weten over onderzoek. Eigenlijk is het net een groep strenge juffen en meesters. Ieder jaar wordt met een bezoekje aan het KinderKennisCentrum gecheckt of we ons aan de regels houden. Ze houden ons ook op afstand in de gaten. We moeten stapje voor stapje opschrijven wat we allemaal doen en de jury leest iedere letter.

Leerzaam maar ook spannend

Wij vragen eigenlijk best veel van jou! We nodigen je een hele dag uit in ons KinderKennisCentrum, waar je allerlei testjes met ons doet. Bovendien hopen we dat je over een aantal jaar weer bij ons terugkomt. Zo’n dag kan behalve leerzaam ook een beetje spannend zijn. De jury beoordeelt of we goed met jou omgaan en of jouw inzet het allemaal waard is. Want dankzij jou kunnen we heel veel te weten komen over de ontwikkeling van kinderen.

Buitenspelen tijdens je onderzoeksdag

Jij bent de baas

Omdat we willen dat je een leuke dag bij ons hebt, ben jij de baas! Als je een onderdeel liever niet wilt doen, dan is dat helemaal niet erg. Als je het eng vindt om dat aan ons te vertellen, mag je het ook op een briefje schrijven. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je een onderdeel wel wilt doen maar dat je het spannend vindt. Als je dat niet vertelt of opschrijft, maar de onderzoeker merkt het wel aan je, dan kletst hij of zij eventjes met jou. Misschien heb je bijvoorbeeld zin om eerst te voetballen zodat je de zenuwen lekker kunt laten gaan?

Straf

Onderzoeker Irina

Wist je dat we niet met het onderzoek kunnen beginnen als je niet van allebei je ouders een handtekening hebt? Dat klinkt misschien een beetje overdreven. Maar als we jou gaan onderzoeken terwijl bijvoorbeeld alleen papa zijn handtekening gezet heeft, krijgen we een hele grote straf. Daar hebben wij natuurlijk helemaal geen zin in, niemand vindt straf toch leuk?! Achter de schermen zorgt YOUth-onderzoeker Irina er gelukkig iedere dag voor dat we geen straf krijgen.

Heb je zelf ook een vraag aan Professor Bovenkamer? Stel ‘m op Instagram, Facebook of mail naar youth@youthonderzoek.nl!

Meer antwoorden op jullie vragen

Is Professor Bovenkamer een man of een vrouw?

Wat kunnen we zien aan je DNA?

Waarom doet mijn vader of moeder ook mee met het onderzoek?