Logo Universiteit Utrecht

YOUth

Het leven van een YOUth baby

Het leven van een YOUth baby: afspraak is afspraak

Moeder Sanneke Pouw neemt ons mee in het leven van een YOUth-baby. Samen met haar zoon Benjamin doet ze mee aan YOUth Baby en Kind.

Ik schrijf contracten, dat is wat ik doe naast het opvoeden van schoolkind Milan en baby Benjamin. Ik schrijf op wat partijen hebben afgesproken, die afspraken leg ik vast in een document, en dat wordt ondertekend. Beide partijen houden zich hier vervolgens aan en zo niet, dan zie ik je ‘in court’!

Hand erop

Dit gaat me goed af en ik heb er plezier in. Maar waarom gaat dit thuis dan niet op? Waarom komt mijn baby geen enkele afspraak na? Het begint vaak goed. Ik noem mijn wens en ik geef argumenten waarom ik die wens graag in vervulling zie gaan. Dan wil ik ook wel verschillende opties voorleggen, want het gaat er immers om dat beide partijen zich kunnen vinden in de afspraken. Benjamin luistert aandachtig, hij lacht, hij knikt, hij schudt soms ook heel hard nee en dan is het hand erop. Afspraak is afspraak, ook als je ‘m mondelinge maakt.

Ja of nee?

Een voorbeeld: ‘Benjamin, mama is best moe, mama heeft hard gewerkt en vannacht heeft mama niet zo veel geslapen, want papa snurkte, Milan moest plassen om 5 uur en ging vervolgens vrolijk lego’en en jij was erg onrustig omdat je zo verkouden bent. Dus ik stel voor dat je vannacht lekker slaapt, laten we zeggen: het klokje rond. Deal?’ Benjamin kijkt me aandachtig aan, hij lacht, hij schudt nee (maar dat beschouw ik toch als een ja want ja knikken, daar doet hij niet aan) en hij klapt in zijn handjes. We hebben een deal!

Sanneke Pouw met haar gezin

Huilen, krijsen en gillen

Maar dan komt het: zich eraan houden, ho maar! Meneertje begint keurig zoals afgesproken. Stipt 19 uur ligt hij gebadderd en wel in z’n bedje. Heerlijk rozig en ontspannen valt hij in slaap. Maar vóór 21 uur begint het al. Huilen wordt krijsen, krijsen wordt gillen. Dus daar zitten we samen, in de schommelstoel. Om 22 uur dan toch maar weer die fles, ik help Benjamin graag om zich aan zijn afspraak te houden, zo ben ik dan ook wel weer. Na de fles valt hij in een diepe slaap. Maar die diepe slaapt blijkt van korte duur. Die schommelstoel gebruiken we intens die nacht en uiteindelijk lig ik naast een snotterig jongetje (en een snurkende man). Benjamin heeft de afspraak met voeten geschonden! Maar geen rechter die me gelijk zal geven, gok ik zo.

Op het matje geroepen

Overigens roept Benjamin mij wel op het matje als ik een afspraak met mezelf niet nakom, zoals op tijd gaan slapen. Slapen is toch wel de rode draad in het eerste levensjaar van een baby merk ik.  Als ik besluit toch die extra aflevering op Netflix te kijken, of toch ook begin aan dat volgende hoofdstuk uit de Napolitaanse romans, zet meneertje uit het niets een enorme keel op. ‘Mama stop – daar – nu – mee (en kom bij mij)!’, lijkt hij te willen zeggen. En in plaats van in dromenland, vertoef ik vervolgens in de schommelstoel.

Het wordt tijd dat Benjamin kan schrijven, dan leg ik onze afspraken ook vast op papier, dwing ik hem te tekenen en dan houdt hij zich er maar aan.

 

Sanneke Pouw doet met haar zoon mee aan YOUth Baby & Kind. In ‘Het leven van een YOUth-baby’ schrijft ze over haar deelname aan het onderzoek en de ontwikkeling van haar baby.

Doe jij ook mee? Met het YOUth-onderzoek volgen we de ontwikkeling van 6000 kinderen uit de provincie Utrecht. Lever net als Sanneke en Benjamin een bijdrage aan de wetenschap! Meer weten.

Lees ook: