YOUth

Carlijn ontdekt...

Carlijn ontdekt: kinderen in het wild

Hoe is het om buiten het werk kinderonderzoeker te zijn?

Op mijn werk ben ik kinderonderzoeker, maar daarbuiten kom ik natuurlijk ook regelmatig kinderen tegen. Ik heb een neefje van twee en verschillende vrienden met jonge kinderen. Merk ik in de omgang dat ik kinderonderzoeker ben?

Carlijn tijdens Summerschool Junior – Foto: Lize kraan

Jazeker! De kennis die ik opgedaan heb tijdens mijn studie en onderzoek is niet weg als ik niet aan het werk ben. Dat weten anderen ook. Ik krijg regelmatig vragen van (groot)ouders over hun kinderen. Meestal komen die neer op of ik denk dat het goed gaat met hun kind: “Denk je dat hij genoeg interesse heeft in andere mensen?” “Is ze niet een beetje laat met praten?” Best lastig soms, omdat ik van veel onderdelen van ontwikkeling maar weinig weet. Daarnaast is mijn kennis gebaseerd op groepen kinderen, en verschillen kinderen onderling heel erg van elkaar. Dat is dan ook wat ik tegen ouders zeg. Vaak kan ik er wel bij noemen of hun kind heel erg voorloopt, of ouders adviseren iemand mee te laten kijken als ze zich erg zorgen maken.

Dingen die ik lees in het echt zien

Ik vind het ook leuk om zelf het gedrag van de kinderen te observeren. Het is heel leerzaam en intrigerend om de dingen die ik lees in het echt te zien. Zo wist ik dat een pasgeboren baby nog maar weinig details kan zien. De eerste keer dat ik een kind van een paar dagen oud vasthield, merkte ik dat zo duidelijk in hoe hij om zich heen keek. Ik kon me ook goed voorstellen dat het heel nuttig was dat hij niet alles in zich kon opnemen, er waren al zoveel nieuwe prikkels! Ook was het interessant om te zien hoe de woordenschat van mijn neefje enorm toenam rond zijn tweede jaar. Handig, dat hij begrijpt dat we eerst koffie gaan drinken, en dan naar de dierentuin gaan.

Leuke testjes

Carlijn met haar neefje

Soms moet ik me inhouden om niet allerlei testjes te doen of conclusies te trekken uit wat ik zie. Die testjes zijn namelijk eigenlijk leuke spelletjes. Zo kun je bij een kind van 10 maanden een speeltje verstoppen onder een kussen of doek, gewoon terwijl het kijkt. Kan het kind het speeltje terug vinden? Dan begrijpt het dat objecten blijven bestaan, ook al kun je ze niet zien. Wil je zelf dit soort testjes doen, dan kun je de app ‘Babybrains’® downloaden (deze bestaat nu alleen in het Engels, maar een Nederlandse versie is in de maak). Het is zo leuk om te zien als kinderen iets nieuws kunnen en hoe verschillend ze zijn in wat ze doen.

Gelukkig kan ik die onderzoekende houding en kennis ook uitschakelen, en gewoon lekker met de kinderen spelen!

Een kijkje in de wereld van een kinderonderzoeker

Carlijn van den Boomen

In ‘Carlijn ontdekt’ geeft Carlijn van den Boomen een kijkje in de keuken. Wat komt er allemaal bij kijken als je onderzoek doet naar kinderontwikkeling?