YOUth

Het laatste nieuws

Verloskundige Patricia Bult over haar bijdrage aan de wetenschap

Moeder en verloskundige Patricia Bult helpt volop mee om in de toekomst duizenden levens te verbeteren. Samen met haar zoon van 9 doet ze mee aan YOUth Kind en Tiener, waarbij we de ontwikkeling van kinderen en tieners volgen. Als verloskundige bij de praktijk De Vallei in Scherpenzeel wijst ze aanstaande ouders op YOUth Baby en Kind, waar de ontwikkeling van baby’s en jonge kinderen onderzocht wordt. “Van de onderzoeksdag verwachtte ik een medische setting en een strak tijdschema. Maar in het knusse KinderKennisCentrum bleken we alle tijd te hebben.”

Waarom doe je met je zoon mee aan YOUth Kind en Tiener?

Patricia in verloskundigenpraktijk De Vallei

“We kregen een tijdje terug een YOUth-onderzoeker op bezoek bij ons in de verloskundigenpraktijk. Al snel ontdekten we dat we heel graag wilden helpen met de werving van zwangere vrouwen voor het onderzoek gericht op baby’s en kinderen. Een collega en ik besloten om mee te doen met het onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen en tieners. Dan zouden we meteen meer te weten komen over YOUth, zodat we de aanstaande ouders in onze praktijk goed kunnen informeren. En, niet onbelangrijk, onze kinderen waren ook enthousiast!”

Wat waren jullie verwachtingen van de onderzoeksdag?

“Ik had stiekem verwacht dat we in een medische setting met een strak tijdschema terecht zouden komen. Niets bleek minder waar! We werden verwelkomt in een knusse huiskamer, waar een ontspannen sfeer hing en alles goed geregeld was. Bovendien had de onderzoeker helemaal geen haast. Tussen de onderzoeken door was er genoeg tijd om te relaxen en om lekker spelletjes te doen met de virtual reality bril op.”

“We vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de wetenschap.”

Hoe heeft je zoon de onderzoeksdag ervaren?

“Hij was opgelucht dat we met het bloed prikken begonnen, want dan had hij dat maar gehad. Wel vond hij het een beetje oneerlijk dat hij drie buisjes bloed moest geven en ik maar één, haha! De MRI-scanner vond hij reuze interessant, maar toch ook wel heel spannend. Gelukkig was er genoeg tijd voor de voorbereiding in de oefenscanner. Daardoor kon hij alvast wennen aan de kleine omgeving. Op een kaartje mocht hij tijdens de oefenscan aangeven hoe hij zich voelde, heel handig. Tot slot was hij super blij met de foto van zijn eigen hersenen die hij na afloop kreeg.”

Hoe breng je als verloskundige het YOUth-onderzoek onder de aandacht bij aanstaande ouders?

De huiskamer van het KinderKennisCentrum

“Jullie brochure zit in de informatiemap die we aan al onze cliënten meegeven. Als mensen bij ons in de praktijk komen, wijzen we ze op het YOUth-onderzoek. Dit doen we meestal pas na de eerste echo, omdat ouders daarvoor natuurlijk vooral bezig zijn met de gezondheid van hun kindje. Als de vrouw bijna 19 weken zwanger is, herinneren we haar nog een keertje aan YOUth. “Je kunt je namelijk tot 20 weken zwangerschap aanmelden voor het onderzoek.”

Waarom besloten jullie als praktijk met YOUth samen te werken?

“We vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de wetenschap. In onze praktijk leiden we bijvoorbeeld veel studenten op, dus dat is één manier. Maar door mensen op jullie informatiemateriaal te wijzen, dragen we ook ons steentje bij. Hoe groter het onderzoek, des te beter zijn de resultaten. Met die onderzoeksresultaten kunnen vervolgens veel zwangere vrouwen en baby’s in de toekomst geholpen worden. Ik zou een samenwerking met YOUth dan ook zeker aanraden aan andere verloskundigenpraktijken!”

 

Enthousiast geworden? Vraag een informatiepakket aan of lees wat je als verloskundige voor YOUth kunt betekenen!

 

Lees ook: