Logo Universiteit Utrecht

YOUth

Nieuws & Blog

Eerste YOUth-publicatie is een feit

Waarom groeit het ene kind vlot en zonder problemen op en het andere kind juist niet? Op deze vraag willen we bij het YOUth-onderzoek antwoord krijgen. Hiervoor volgen we 6000 baby’s en kinderen uit de provincie Utrecht jarenlang in hun ontwikkeling. Onlangs verscheen het eerste wetenschappelijke artikel, waarbij gebruik is gemaakt van de gegevens van dit onderzoek. Uit deze studie blijkt dat we een betrouwbare manier hebben gevonden om naar de ontwikkeling van de hersenen tijdens de zwangerschap te kijken.

Het YOUth-onderzoek begint al bij 20 weken zwangerschap. Wist je dat het kindje nog in de buik al te maken krijgt met allerlei invloeden van buitenaf? Dingen die buiten de baarmoeder plaatsvinden, kunnen alsnog belangrijk zijn bij de ontwikkeling van het gedrag van het kind.

De grootste ontwikkeling in een mensenleven

Ben je ook altijd zo verbaasd over hoe snel kinderen groeien? Vooral het brein groeit onwijs snel. De hersenen van een baby maken in de baarmoeder al de grootste ontwikkeling in het mensenleven door. Bij YOUth willen we weten hoe de ontwikkeling van die hersenen een rol speelt bij de ontwikkeling van het gedrag. Ook onderzoeken we welke blootstellingen tijdens de zwangerschap deze hersenontwikkeling beïnvloeden.

Volumes meten

Hiervoor bestuderen we de hersenontwikkeling van onze deelnemers tijdens de zwangerschap. We maken driedimensionale echobeelden van de hersenen van de baby. Hiermee kun je de hersenen in alle richtingen bekijken. Met een speciaal computerprogramma meten we de grootte van een aantal structuren in de hersenen. Dit programma werd al eerder door onderzoekers gebruikt om de inhoud van de schedel en het volume van de kleine hersenen -een belangrijk deel van de hersenen, verantwoordelijk voor de coördinatie van bewegingen- te bestuderen.

 

80 echobeelden analyseren

Of deze manier van meten betrouwbaar is, was echter nog niet bekend. Onderzoeker Marieke Albers keek daarom of twee metingen van dezelfde echo Onderzoeker Marieke Albersvoldoende overeenkwamen. Ook vergeleek ze haar eigen metingen met die van een collega. In totaal analyseerden zij hiervoor wel 80 echobeelden van het babybrein! En wat bleek? De metingen van de inhoud van de schedel en van het volume van de kleine hersenen kwamen heel goed met elkaar overeen.

 

Gezonde hersenontwikkeling

Met deze studie heeft Marieke Albers dus ontdekt dat we met deze methode betrouwbaar de inhoud van de schedel en het volume van de kleine hersenen kunnen meten tijdens de zwangerschap. Dit betekent dat er nieuw, goed ‘gereedschap’ is om het babybrein te bestuderen, waar vervolgonderzoek mee gedaan kan worden. Door het brein langdurig te onderzoeken, gaan wij binnen YOUth enorm veel leren over een gezonde hersenontwikkeling tijdens de zwangerschap.

Lees ook: