Logo Universiteit Utrecht

YOUth

Nieuws & Blog

Tweede KinderKennisCentrum geopend in het UMC Utrecht

Het YOUth-onderzoek groeit uit zijn voegen. Alle baby’s, kinderen en ouders die meedoen aan het langlopende onderzoek naar kinderontwikkeling passen bijna niet meer in één KinderKennisCentrum. Bovendien is het de bedoeling dat er de komende jaren nog veel meer deelnemers bijkomen. Daarom breidt YOUth uit met een nieuwe locatie in het UMC Utrecht. Het nieuwe onderzoekscentrum is op woensdag 30 mei feestelijk geopend. Hoofdonderzoeker Chantal Kemner: “Ik ben vreselijk trots dat we nu een prachtig tweede centrum hebben. Het laat goed zien hoe nauw de samenwerking tussen de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht is.”

In 2014 opende de eerste vestiging van het KinderKennisCentrum aan de Genèvelaan. Inmiddels heeft YOUth ruim 2.000 deelnemers, en dat moeten er uiteindelijk 6.000 worden. Tel daar nog een groeiend team van medewerkers bij op. Conclusie: uitbreiding was geboden! Op woensdag 30 mei was het tijd voor de feestelijke opening van het tweede KinderKennisCentrum, met toespraken, demonstraties van de onderzoeksfaciliteiten en de vrolijke tonen van een zigeunerband.

Een nieuwe start in het UMC Utrecht

YOUth kreeg een plek in de ruimtes waar voorheen kinderen verbleven die langere tijd voor diagnostiek en behandeling bij de afdeling Kinderpsychiatrie moesten zijn. Na een grondige verbouwing zijn hier nu kantoren, onderzoeksruimtes en een ontvangstruimte in YOUth-stijl te vinden, klaar voor de komst van de jonge deelnemers en hun ouders. Tijdens de opening vierden medewerkers en betrokkenen van de Universiteit Utrecht en UMC Utrecht het nieuwe centrum en de samenwerking tussen hun organisaties.

Marcel van Aken, decaan van de Faculteit Sociale Wetenschappen, benadrukte dat die verbinding hard nodig is: “Hoe snappen we dat kinderen zich zo kunnen ontwikkelen dat ze de problemen die ze in hun leven tegenkomen aankunnen? Daarvoor is deze samenwerking belangrijk.” Jim van Os, medisch manager Divisie Hersenen van het UMC Utrecht, vulde aan: “Met YOUth focussen we niet op ziekte en pathologie, maar op variatie in de ontwikkeling. Hopelijk kunnen we de kennis die dit oplevert in de toekomst integreren met de kliniek.”

“Hopelijk kunnen we de kennis die dit oplevert in de toekomst integreren met de kliniek.” – Jim van Os, Divisie Hersenen van het UMC Utrecht

Dichter bij de ‘donut’

Het YOUth-cohort bestaat uit twee onderdelen: YOUth Baby & Kind volgt zwangere vrouwen en hun baby’s tot de kinderen zo’n 6 jaar oud zijn, en YOUth Kind & Tiener volgt kinderen vanaf 8, 9 of 10 jaar tot de adolescentie, Alleen YOUth Kind & Tiener verhuisde naar de nieuwe stek in het UMC Utrecht, YOUth Baby & Kind blijft in het KinderKennisCentrum aan de Genèvelaan 4-6.

Praktisch voordeel van de verhuizing is dat deelnemers aan YOUth Kind & Tiener nu een stuk sneller bij de MRI-scanner zijn (of de ‘donut’, zoals sommige kinderen de grote ronde magneet noemen), die ook in het UMC Utrecht staat. MRI is een vast onderdeel van het onderzoek naar hersenontwikkeling bij de kinderen vanaf 8, 9 en 10 jaar die meedoen aan YOUth. Overigens mogen kinderen altijd eerst wennen in de ‘oefenscanner’. Die stond tot voor kort op de Genèvelaan, en moest dus ook worden verhuisd naar het UMC Utrecht: geen eenvoudig klusje!

Bekijk de foto’s