YOUth

Professor Bovenkamer geeft antwoord

Waarom doet mijn vader of moeder ook mee met het onderzoek?

Wij willen graag weten hoe jij verandert terwijl je opgroeit. Maar dat betekent niet dat je vader of moeder lekker kan gaan chillen tijdens de onderzoeksdag. Eén van de onderzoeken die we doen, noemen we de ‘ouder-kind interactie’. Jullie voeren dan een gesprek aan de hand van opdrachten. Wij maken een filmopname zodat onderzoekers jullie kunnen observeren. Maar waarom doen we dat? Het onderzoek gaat toch over kinderen en niet over hun ouders?!

Door jou en je vader of moeder te observeren, krijgen we een goed beeld van hoe jullie met elkaar omgaan. Hoe overleggen jullie met elkaar? Wat zeggen jullie tegen elkaar en hoe doen jullie dat? Hoe jullie met elkaar omgaan, bepaalt voor een groot deel hoe jij verandert terwijl je ouder wordt.

Belangrijkste personen in je leven

Je ouders hebben een hele grote invloed op jou. Als je nog klein bent, zijn je ouders de belangrijkste personen in je leven. Ze leren je namelijk gigantisch veel! Zo leren je ouders je wat goed of slecht gedrag is. Bijvoorbeeld door je dingen uit te leggen, afspraken met je te maken, je te belonen of door straf te geven. Als tiener krijgen je vrienden steeds meer invloed op jou. Maar dat betekent niet dat je ouders dan niet belangrijk meer zijn. Juist daarom kijkt YOUth daar heel goed naar.

Glazen bol

Omdat we kinderen en tieners jarenlang volgen, kunnen we zien wat de invloed van hun ouders verspreid over een lange periode is. Dat levert ontzettend interessante informatie op. Misschien kunnen we uiteindelijk voorspellen hoe een kind verandert via de manier van opvoeden van zijn ouders. De filmpjes die we bij YOUth maken, vormen samen eigenlijk net een glazen bol waarmee we proberen je toekomst te voorspellen. Bijzonder hè?

Je hele huis vol camera’s

Het liefst zouden onderzoekers overal in jouw huis camera’s ophangen. Dan kunnen ze precies zien wat er allemaal gebeurt. Maar niemand wil zich natuurlijk altijd laten filmen! Bovendien zijn er maar een paar momenten die voor onderzoekers echt interessant zijn. Hoe jij je boterham met pindakaas eet, geeft onderzoekers geen informatie over hoe jij als puber zal zijn. Maar als jij bijvoorbeeld in gesprek bent met je vader of moeder, zullen de onderzoekers op het puntje van hun stoel zitten om te kijken hoe dat gaat.

Snelkookpan

Daarom zetten we jou en één van je ouders in een soort ‘snelkookpan’. Jullie zitten in een ruimte met drie camera’s. Vervolgens krijgen jullie opdrachten die bedacht zijn door super slimme onderzoekers uit de hele wereld. Zij weten precies hoe je in hele korte tijd goed kunt zien hoe jij en je ouders met elkaar omgaan. Alle kinderen en ouders krijgen dezelfde opdrachten, zodat we ze beter met elkaar kunnen vergelijken.

Codes

Daarna begint de grote klus: het coderen. Dit betekent dat onderzoekers iedere seconde van het filmpje heel geconcentreerd bekijken en daarbij aantekeningen maken. Die aantekeningen maken ze aan de hand van codes en die zetten ze in een grote tabel. Er zijn codes voor de toon waarop jullie spreken en codes voor jullie lichaamstaal. Maar ook codes voor jullie emoties en voor wat jullie tegen elkaar zeggen. Super ingewikkeld, dus het kan wel uren duren tot jouw filmpje gecodeerd is! Een tijdrovende opdracht, maar die levert wel mega veel informatie op. Met die informatie kunnen hulpverleners in de toekomst heel veel kinderen en ouders helpen om beter met elkaar om te gaan. Allemaal dankzij jouw filmpje!

Prof Bovenkamer tekstwolk

 

Heb je ook een vraag voor mij? Kom maar op! Je kunt hem stellen tijdens de onderzoeksdag of via Facebook!

Bekijk meer vragen en antwoorden.