YOUth

Het laatste nieuws

Stress tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen maken zich tijdens hun zwangerschap extra zorgen. Niet gek, want er verandert veel in deze periode. Maar wat doet stress tijdens de zwangerschap precies met je en wat voor invloed heeft het op jou en de baby in je buik? In samenwerking met Ouders van Nu verscheen hier een uitgebreid artikel over.

Wat is stress?

Stress is een kort- of langdurige toestand van geestelijke, negatieve spanning. Die spanning voel je vooral als je mentaal onder druk komt te staan. Er bestaan verschillende soorten stress, zoals acute stress en stress door negatieve gebeurtenissen. Door de meeste wetenschappers en artsen wordt aangenomen dat kortdurende stress geen negatieve invloed heeft op jouw gezondheid en die van je ongeboren baby. Langdurige of heel hevige stress is wel ongezond. Dit kan gevaarlijk zijn voor jou of je baby en zorgen voor verschillende gezondheidsklachten.

Mogelijke gevolgen voor de baby

Naast dat deze klachten onprettig zijn voor jezelf, kunnen ze ook invloed hebben op je ongeboren baby. Zo kan je baby minder goed groeien, omdat hij minder zuurstof en voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast wordt in de wetenschap langdurige stress gekoppeld aan vroeggeboorte en in sommige gevallen aan een laag geboortegewicht. Gelukkig zijn er tal van tips om stress tijdens de zwangerschap te beperken.

Lees het hele verhaal op de website van Ouders van Nu!

Lees ook: