YOUth

Professor Bovenkamer geeft antwoord

Waarom stellen jullie al die vragen?

Als je meedoet aan het YOUth-onderzoek, krijgen jij en je ouders vragenlijsten toegestuurd. Die zijn inderdaad wel een stukkie langer dan je dicteetoets… Maar we willen dan ook veel over jou en je ouders weten. Maar wat dan, en waarom precies? Professor Bovenkamer legt het uit.

Meisje vult vragenlijst in op laptopBij YOUth volgen we je ontwikkeling. Dat betekent dat we bekijken hoe je verandert terwijl je opgroeit. We willen weten hoe het met je gaat en wat je allemaal kan. Denk maar eens na over je eigen ontwikkeling. Wat komt er allemaal in je op? Vast een heleboel! Daarom stellen we heel veel vragen.

Eigenlijk juist best kort

We vragen naar belangrijke onderwerpen, zoals je gevoelens en hoe je omgaat met anderen. Maar we stellen ook vragen over je verstand en je motoriek. Je motorwattes?! Dat betekent hoe je je beweegt en of jouw lichaam goed werkt. Al die onderwerpen bij elkaar vertellen ons iets over jouw ontwikkeling. De vragenlijsten zijn dus eigenlijk juist best kort, als je nadenkt over wat er allemaal komt kijken bij hoe je in elkaar zit en opgroeit.

Slimme onderzoekers uit verschillende landen hebben zich verdiept in deze onderwerpen. Samen hebben deze vragenlijsten opgesteld. De vragenlijsten kunnen dus over de hele wereld worden gebruikt, zo ook door YOUth. Superhandig, want de uitkomsten van Nederlandse kinderen kun je dan bijvoorbeeld vergelijken met die van Engelse kinderen. Omdat YOUth deze vragenlijsten niet zelf heeft gemaakt, kunnen we ze dus ook niet veranderen.

Een onderwerp op verschillende manieren uitpluizen

Waarom onderzoeken we al die onderwerpen niet met een testje in het lab ofzo, als je toch al in het KinderKennisCentrum bent? Nou, soms doen we dat al. Het is namelijk super interessant om hetzelfde onderwerp op verschillende manieren uit te pluizen. Als we bijvoorbeeld willen weten hoe goed jij je kunt concentreren, vragen we dat natuurlijk eerst aan jou. Verder vragen we het aan je ouders. Tot slot doen we een test zodat we je kunnen vergelijken met andere kinderen. Wist je dat er bij hetzelfde kind vaak verschillen zijn tussen de uitkomsten? Onderzoekers vinden dat fascinerend!

Een superbieb vol antwoorden

Jouw antwoorden op de vragen noemen wij ‘data’. Dat klinkt cool toch?! Als je de vragenlijst hebt ingevuld, komt jouw ‘data’ in onze ‘database’ terecht. Dit is een soort van megagrote bibliotheek op de computer. De onderzoekers kunnen in die bibliotheek jouw antwoorden en die van duizenden andere kinderen bestuderen. Daar leren we onwijs veel van.

In die superbieb ontdekken we hoe we kinderen kunnen helpen als het niet goed met ze gaat. Je maakt als deelnemer dus niet alleen een leergierige onderzoeker blij, maar ook andere kinderen. Dankzij jou kunnen zij namelijk beter geholpen worden als ze problemen hebben! Duimpjes omhoog voor jou!

Prof Bovenkamer tekstwolk

 

Heb je ook een vraag voor mij? Kom maar op! Je kunt hem stellen tijdens de onderzoeksdag of via Facebook!

Bekijk meer vragen en antwoorden.