YOUth

Het laatste nieuws

YOUth: Samen investeren in kinderonderzoek

Hoe ontwikkelen kinderen zich? Het lijkt misschien een makkelijke vraag, maar gek genoeg weten we er nog weinig vanaf. YOUth verzamelt voor het eerst bij een grote groep gezonde baby’s en kinderen zoveel mogelijk informatie die nodig is om kinderontwikkeling te begrijpen. Dat is behoorlijk complex, dus moeten we het met z’n allen doen: onderzoekers, ouders, leerkrachten, verloskundigen en niet te vergeten de kinderen zelf. Prof. dr. Chantal Kemner staat aan het roer van YOUth, en legt uit waarom je pas verder komt als je samenwerkt.

Chantal Kemner in het KinderKennisCentrum

Chantal Kemner in het KinderKennisCentrum

“Het is verbazingwekkend hoeveel we nog niet weten over kinderontwikkeling. Er zijn onderzoekers die veel weten over pubers, of juist over baby’s. Maar heel weinig onderzoek gaat over alle aspecten van ontwikkeling tijdens de hele jeugd. En om te snappen hoe mensen worden wie ze zijn heb je juist het grote plaatje nodig.

YOUth zoekt voor het eerst alle puzzelstukken bij elkaar. Met hulp van scholen en verloskundigen zoeken we 6.000 baby’s en kinderen die gaan bijdragen aan ons onderzoek. Pas als je heel veel informatie verzamelt bij een grote groep kun je iets zeggen over hoe een ‘normale’ ontwikkeling verloopt, maar ook over de variaties tussen kinderen.

We weten nu vaak nog niet hoe we kinderen het beste kunnen helpen. Veel problemen worden pas laat ontdekt. Wanneer gaat het bijvoorbeeld opvallen als een kind zich niet goed kan concentreren? Hoe kun je die kinderen er eerder uit pikken? En, ook niet onbelangrijk, hoe kun je kinderen stimuleren, en zorgen dat ze hun talenten zo goed mogelijk kunnen inzetten?”

“YOUth is onze deeltjesversneller”

Kinderonderzoeker aan het werk“Met YOUth creëren we een enorme verzameling gegevens waarmee verschillende onderzoekers straks dat soort vragen kunnen beantwoorden. Maar als onderzoeker alleen kom je niet ver. Om al die gegevens te begrijpen en te combineren heb je anderen nodig: je moet samenwerken met mensen uit andere vakgebieden. Grootschalig onderzoek als YOUth, met gedeelde faciliteiten voor onderzoekers, maakt dat mogelijk.

In de exacte wetenschappen is het al heel lang normaal dat wetenschappers samenwerken aan grote projecten. Een deeltjesversneller leg je nu eenmaal niet aan in je achtertuin. Die is zo groot, complex en duur, daar moet je wel met z’n allen aan werken. YOUth is onze deeltjesversneller.

Dat wij dit onderzoek op deze manier kunnen doen is bijzonder, en hebben we te danken aan de NWO Zwaartekrachtsubsidie, waarmee de overheid innovatief en invloedrijk onderzoek van Nederlandse bodem stimuleert. Wij kregen die subsidie direct in de eerste ronde: een enorme erkenning voor het belang en de noodzaak van dit onderzoek, van een commissie die nota bene grotendeels uit de bètahoek kwam.

En er mag nog meer erkenning komen. Iedereen snapt: als de deeltjesversneller gaat roesten is er onderhoud nodig. Met prestigieus kinderonderzoek als YOUth bouwen we een grote hoeveelheid kennis, waardevolle datasets en een onderzoeksinfrastructuur op waar je ook in de toekomst nog veel gebruik van kunt maken. Daar moeten we op kunnen voortbouwen.”

Concurrentie van Netflix

“De belangrijkste mensen waar YOUth mee samenwerkt zijn onze deelnemers. We vragen best wat van ouders en kinderen. Ze komen naar ons toe en vullen thuis vragenlijsten in. En ja, dat is in het belang van onze toekomst, maar het valt niet mee om je in te leven in zoiets abstracts als de volgende generatie. Je moet de stap zetten om je aan te melden en naar ons toe te komen. En vragenlijsten invullen is natuurlijk best saai, Netflix is veel leuker. Bovendien kunnen wij niet meteen concrete tips of resultaten meegeven. Daarvoor moeten we kinderen eerst meerdere jaren volgen.

“Als deelnemer doe je iets onbaatzuchtigs voor de wereld van je kinderen.”

Ouder en kind in het KinderKennisCentrumIk kan niet genoeg benadrukken hoe we het waarderen dat er al meer dan 1.500 ouders met hun kind meedoen aan ons onderzoek. Als deelnemer doe je iets onbaatzuchtigs voor de wereld van je kinderen. Op onze beurt doen wij ons best om meedoen zo leuk en makkelijk mogelijk te maken, maar we horen graag hoe we dat nóg beter kunnen doen. Verder kunnen we beloven dat we heel zorgvuldig met alle onderzoeksgegevens omgaan. Wat betreft dataopslag en privacy willen wij aan de allerhoogste standaard voldoen. Samen met de technische afdelingen van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht werken we daar heel hard aan.

We hebben samen al veel voor elkaar gekregen, maar er is nog een lange weg te gaan tot we 6.000 kinderen hebben onderzocht. En ook daarna liggen er nog zoveel kansen. We werken nu aan een prachtige basis, maar we willen nog meer data verzamelen. Er zijn veel mogelijkheden om het onderzoek uit te breiden. Het eindresultaat? Een berg informatie van onschatbare waarde voor de kinderen van morgen. Blijven jullie daar samen met ons in investeren?”

Chantal Kemner is hoogleraar Biologische Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Utrecht en hoofdonderzoeker van YOUth.

Lees meer