YOUth

Professor Bovenkamer geeft antwoord

Kunnen baby’s ook in de MRI-scanner?

Dat is zeker mogelijk! Maar het is wel een leuke uitdaging voor onderzoekers. Dat komt doordat baby’s heel veel bewegen.

Tijdens een MRI-scan moet je super stil liggen. De scan bestaat uit allemaal losse plaatjes van het lichaamsdeel dat onderzocht wordt. Als de baby tijdens het onderzoek beweegt, komen er vlekken op de plaatjes. Daardoor is een gedeelte van de scan verstoord en dat levert een flinke puzzel op voor onderzoekers.

Om ervoor te zorgen dat een baby stil blijft liggen, kan de MRI-scan het beste gemaakt worden als de baby slaapt. Maar zo’n apparaat maakt een enorm kabaal en probeer dan maar eens lekker te blijven slapen. Daarom krijgt de baby wel drie lagen gehoorbescherming op. Lekker rustig!

Dan is een MRI-scan maken van een kind toch een stuk makkelijker. Aan een kind vertel je gewoon dat het niet mag bewegen. Voor een kind is het natuurlijk ook wel even oefenen om zo stil te blijven liggen. Gelukkig kan dat, want bij YOUth gaan we altijd eerst naar de oefenscanner.

Maar het kan dus wel! Zelfs baby’s die nog in de buik zitten, kunnen in de MRI-scan. Wel zijn er dan speciale onderzoekers nodig die weten hoe je het hoofdje en de hersenen vindt in de moeders buik. Bovendien moet dan niet alleen de baby maar ook de moeder stil liggen en dat is best wel lastig. Baby’s rekken, strekken en schoppen zich suf in hun moeders buik. Ze zijn nog actiever dan pasgeboren baby’s.

Nu zal je misschien denken: ‘wat een gedoe, zo’n scan met baby’s. Daar hebben onderzoekers vast helemaal geen zin in!’ Maar onderzoekers vinden het heel belangrijk om baby’s te onderzoeken met een MRI-scan. Daarmee kunnen ze namelijk zien hoe hun hersenen veranderen en dat geeft nieuwe informatie over hun ontwikkeling. Super belangrijk dus!

Wil je weten hoe een MRI-meting werkt? Klik dan hier!

Prof Bovenkamer tekstwolk

 

 

Heb je ook een vraag voor mij? Kom maar op! Je kunt hem stellen tijdens de onderzoeksdag of via Facebook!

Prof Bovenkamer hoofd

Bekijk meer vragen en antwoorden.