YOUth

Het laatste nieuws

De dimensies van het babybrein


YOUth Baby & Kind volgt de ontwikkeling van baby’s al voor hun geboorte. Hun moeders komen rond de 20e en 30e week van hun zwangerschap naar het KinderKennisCentrum voor een 3D-echo. Wat gebeurt daar vervolgens mee? Dat weten Marieke Albers en Erato Buisman: zij bestuderen bij YOUth babyhersenen in de baarmoeder.

Op Erato’s computerscherm staat een 3D-echo van een babybrein in ontwikkeling. Je ziet duidelijk dat het nog niet de kenmerkende walnootstructuur heeft van volgroeide hersenen. Maar wat zien Marieke en Erato met hun onderzoekersblik nog meer?

Kinder Kennis Centrum 08 2015-038

‘3D-echo’s zijn een vrij nieuwe manier om een foetus te bekijken’, vertelt Erato. De meeste mensen kennen de 3D-pretecho wel, waarmee je het gezichtje van je baby kunt zien. Wij kijken er in detail mee naar het brein. Met 3D-echo’s kun je de hersenen in alle richtingen bekijken. Daardoor kun je heel precies meten: hoe groot is het totale brein? Hoe groot zijn de verschillende onderdelen, zoals de frontaalkwab en de kleine hersenen? Zijn ze symmetrisch van vorm?’

Hoe ziet een gezond babybrein eruit?

In totaal onderzocht Erato 80 echo’s van deelnemers aan YOUth Baby & Kind: ‘Ik heb allerlei hersenonderdelen twee keer op dezelfde manier gemeten. Marieke bestudeerde dezelfde echo’s, en daarna keken we of onze metingen overeenkwamen. We willen namelijk weten of we deze methode echt kunnen gaan gebruiken. Zijn de uitslagen van de metingen steeds hetzelfde, en dus betrouwbaar?’

Als het werkt kunnen onderzoekers ermee aan de slag: ‘Hoe ziet een gezond brein eruit rond 20 en 30 weken zwangerschap? Wanneer zijn de verschillende onderdelen groter of kleiner dan gemiddeld? De deelnemers van YOUth Baby & Kind zijn in principe gezond. Dankzij hen kunnen we via de 3D-echo’s vaststellen hoe een normale hersenontwikkeling verloopt.’

Meer informatie