YOUth

Het laatste nieuws

YOUth tijdens de zwangerschap

Marieke Albers onderzoekt bij YOUth hoe het babybrein zich ontwikkelt tijdens de zwangerschap. Ook houdt ze contact met verloskundigen, die ons helpen in de zoektocht naar 3.000 zwangere vrouwen die mee willen doen aan YOUth Baby & Kind.

Hoe weMarieke Albers, onderzoeker bij YOUth Baby en Kindrken onze hersenen? Marieke is erdoor gefascineerd: “Er is nog zoveel dat we niet weten. Het brein is moeilijk te doorgronden.” Sinds 2015 is Marieke als arts-onderzoeker betrokken bij het echo-onderzoek van YOUth Baby & Kind. Ze bekijkt op 3D-echo’s hoe de hersenen en de verschillende hersenonderdelen eruitzien. Ze meet bijvoorbeeld de inhoud van de kleine hersenen en bestudeert de gyrering: het ontstaan van groeven in de hersenschors.

Vrouwen komen rond 20 weken zwangerschap voor het eerst bij ons voor een 3D-echo. Marieke: “Alle onderdelen van het babybrein zijn dan aangelegd. Het moet nog wel veel verder groeien, en is op dat moment nog helemaal glad. Na 20 weken ontstaan pas de kenmerkende ‘hersenkronkels’.

Een gezin kijkt mee met de echo“Op de echo die we rond 30 weken zwangerschap maken kan ik zien hoe de hersenen van de foetus in de tussentijd gegroeid en veranderd zijn. Met de nieuwe apparatuur kunnen we heel gedetailleerde beelden maken. Bovendien kunnen we mensen laten meekijken en ze direct betrekken bij wat ze zien.”

Haar doel? Eerst wil Marieke bepalen hoe de hersenontwikkeling tijdens de zwangerschap normaal verloopt. Vervolgens wil ze bekijken of er groepen zijn waarbij het anders gaat. Welke invloeden van buitenaf, zoals roken, stress of dieet kunnen de ontwikkeling beïnvloeden? Om alle factoren die mee kunnen spelen in kaart te brengen vullen alle deelnemers aan YOUth Baby & Kind uitgebreide vragenlijsten in.

Hoe vind je 3.000 zwangere vrouwen?

YOUth Baby & Kind zoekt 3.000 zwangere vrouwen die mee willen doen aan het onderzoek. Hoe vind je die? Ruim 30 ziekenhuizen en verloskundigenpraktijken in de regio Utrecht helpen daarbij. Zij krijgen dagelijks zwangeren over de vloer en informeren hen over het onderzoek.

Marieke is hun aanspreekpunt: “Verloskundigen worden vaak benaderd voor onderzoeken die direct gerelateerd zijn aan zwangerschap. YOUth is een grootschalig onderzoek naar hersenontwikkeling en gedrag van kinderen dat doorloopt tot volwassenheid. Verloskundigen vinden het leuk dat hun vakgebied hierbij betrokken wordt. Bovendien dragen ze hiermee op een laagdrempelige manier bij aan de wetenschap en aan kennis over de ontwikkeling van kinderen.”

Deelnemers in het KinderKennisCentrum“Voor de praktijken die meedoen speelt ook mee dat alles voor zwangere deelnemers goed is geregeld: we hebben parkeerplekken en mensen hoeven niet naar het ziekenhuis. Zoals een verloskundige zei: ‘Het is dat ik niet meer zwanger word, maar anders had ik zelf wel mee willen doen!'”

Na Mariekes onderzoek volgt uiteindelijk verder onderzoek naar de relatie tussen hersenen en gedrag: “Welke variaties in de hersenontwikkeling beïnvloeden het gedrag, en hoe gebeurt dat precies? Hiervoor is het belangrijk dat YOUth kinderen langere tijd volgt. Daarom zien we de kinderen met wie we via echo’s kennismaken na hun geboorte graag nog een paar keer terug.”

Meer informatie